Amiről életed során nem maradhatsz le



 

 

Sokak számára hihetetlennek hangzik az, hogy a Kárpát-medence legkarsztosabb felszíne a Király-erdő, de talán csak azért mert kevesen hallottak még róla. Ez a gazdag patak és erdő borította rész 1150km2-en terül el. Az Erdélyi-szigethegység északnyugati nyúlványaként emelkedik ki. Nagyváradtól mindössze csak 70km-re, az országhatártól pedig 90km-re található. A tőle délebbre fekvő Béli és Zaránd-hegységekkel félsziget szerűen nyúlik bele a Tisza alföldjébe. Északon és délen medencék határolják, a Báródi és a Belényesi-medence, nyugaton a Tasnádfői-dombság, keleten pedig egy keskeny tektonikus árok választja el Vlegyászától. A hegységet lapos hegyhátak, és mély szurdokvölgyek jellemzik, amelyeket a víz alakított ki a mészkőben. A földalatti gazdagsága sem marad el, mivel 60 búvópatak és 800 feltárt barlang jellemzi. Köztük a Kelet és Közép-Európa leghosszabb mészkőben kialakult föld alatti rendszere, a Szelek-barlangja, mely 50km hosszú.

Igazán a Király-erdőt a Körös teszi széppé, melynek legszebb részei a Révi-szoros és az itt található Zichy-cseppkőbarlang, és Váronkolyos.

Az itt kialakult szurdokvölgyek látványa fejedelmi. A Körös útja Bulztól, a Nagy magyar barlangon és Vársonkolyoson keresztül kanyargózik, majd sebesen kilép a Révi-szorosból

 

A Révi-szoros: 

 

A Sebes-körös leglátványosabb szakasza ez a rész. A szoros 3 km hósszú, ami ilyen természeti gazdagság mellett igen hosszúnak számít. A folyó a Pap-hegy (Dealul Pojorata) és Garda-tető (Dealul Magurii) között tör át.

A szoros keleti oldalán a Méhkas-szikláról és a Tündérvár szikláról a terület jól belátható. Mi az utat a Rév településtől a Vasúti sinek mellett tettük meg, de fokozott figyelemmel, mert 1870 óta a Nagyvárad-Kolozsvár vasúti járat gyakran közlekedik erre.

 

Vasúti út a Zichy-barlang felé(itt csak óvatosan a vonat miatt) 

Érdemesebb tehát a hegy mentén található túrista uton megközelíteni.

 

A túrista útvonalak többnyire a Zichy-barlangtól indulnak, mint pl.: A völgy balodali körútja(piros kör jelzés) és jobb oldali körútja(kék kör jelzés) is.

Sárga körút, vagy Czárán kilátók körútja(sárga kör), Zichy barlang - Sonkolyos(piros háromszög)

A kijelölt túrista útvonalak rengeteg barlangot érintenek még, mint pl.: Győzelem, Pokol, Devence I, Devence II, Devence III-barlang. 

 

Mi be is néztünk az útba eső Tündérvár-barlangba. 

 

A Tündérvirág-barlang

 

A Tündérvirág-barlang bejárata mellett

 

Aztán tovább folytattunk utunkat a Zichy-barlang felé, a kanyargózó Sebes-körös mentén. 

 

A kanyargózó Sebes-körös

   

A Vízesés jelzi a Zichy-barlang felé vezető út bejáratát.

 

A Vízesés jelzés a Zichy-barlang bejáratát

 

Gyönyörű ez a táj, elállt a szavam mennyi szépség van itt. A tavasz közepén jártunk ebben az időben, és csodálatos volt látni, hogy milyen erővel éled újjá a természet. 

 

A Vízesés jelzi a Zichy-barlang bejáratát 

Ebben az időszakban rendszeresen indítanak rafting túrákat, több szakaszban, erőnlétnek megfelelően. A leghosszab Bulztól indul. Érdemes kipróbálni, hisz ez a vidék a maga valójában, a körös vízén kajakozva a legautentikusabb és csodálatosabb.

 

Raftingolás

                     

 

A barlang bejárat és a turista csomópont felé

 

Raftingosok

                    

             A vízesés fentről

                

És ahonnan a vízesés ered

                         

 

Szemben a barlang bejárata

 

El is értük a Zichy-barlang bejáratát:

A barlang 305m tengerszint feletti magasságában 1000 hosszúságú. Aktív, fejlődésben lévő barlang, a törésvonalak mentén alakult ki. A barlangot alkotó mészkő felső jurakorú (150 millió év). A barlang egy hosszú galériával és két szinttel rendelkezik. A felső fosszilis, száraz, az alsó pedig aktív, patakkal szabdalt. Az alsó szint cseppkövekben gazdag, viszont a felsőt a felelőtlen látogatók tönkretették. A 10,2 C°-os átlaghőmérséklet mellett, a relatív páratartalom 100%-os. 

A barlangot 1903. November 10.-én tárta fel Czárán Gyula, Handl Károly és Veres István. Több robbantással bejáratot csináltak neki. 

 

 

         

 

              

A barlang meglátogatása után vissza indultunk a Rév-hez, majd elindultunk Vársonkolyos felé, hogy megnézzük a Sebes-körösnek azt a részét is. Ezt az utat is szintén egy szurdökvölgyben tettük meg. A látvány itt sem maradt el. 

Vársonkolyos:

 

A nagy sziklafal Vársonkolyosnál

 

Sonkolyosnál a Sebes-körös

                  

 

 

 

 

 

 

Itt található a Bihari-hegység leghatalmasabb barlangja a Nagy Magyar-barlang(Pestera Unguru Mare). Bejáratának magassága 27, szélessége pedig 42 méter.

Már az őskorban is lakott volt, ezt bizonyítják az itt talált őskori kőedények, az egykori tűzrakások maradványai, különböző szerszámok és varrótűk. A barlang előzetes bejelentkezés nélkül is bármikor megtekinthető, látogatása viszont csak a barlanggal szemközti kempingben megtalálható vezetővel lehetséges. Belépő kb 25Lej.

 

A Nagy Magyar-barlang bejárata

                       

A Nagy Magyar-barlang bejárta

 

Ez a hely az országunk határvonalától még 100km-re sincsen, de sajnos csak kevesen tudnak a létezéséről. Túránk nem volt mondható egy hosszú napnak. Nem indultunk korán, de későn sem értünk haza. Természetesen, ha az ember az itt található túraútvonalakat teljes egészében be akarja járni, itt sem elég egy hét, de a legfontosabbakat fáradtság nélkül tudja teljesíteni az ember. Kevés olyan helyek közé sorolom ezt a helyet, ahol ilyen szépet, csak egy izzasztó túra után lehet megnézni, mert ehhez nem kell különösebben erőt vennünk magunkon. Aki nem egy bakancsos túrázó és nem egy erőnléti ember, az mindenképp látogasson el ide. Bakancsosoknak pedig ez kötelező! :)

 



2017-03-15  -  Mészáros András





Cimkék:



Túra adatok:

Helység: Zichy barlang - Pokol barlang
Nehézség: 3
Magasság: 755 m
Menetidő: 4 óra

Helység: Zichy barlang - völgy baloldali körútja
Nehézség: 4
Magasság: 655 m
Menetidő: 4 óra

Helység: Zichy barlang - a völgy jobb oldali körútja
Nehézség: 4
Magasság: 705 m
Menetidő: 4 óra

Helység: Zichy barlang - Czárán kilátók körútja
Nehézség: 5
Magasság: 605 m
Menetidő: 4 óra

Helység: Zichy barlang - Vársonkolyos
Nehézség: 4
Magasság: 755 m
Menetidő: 4 óra