Zakynthos – Az öböl, amire a legjobban kellene vigyázni



 

A legnépszerűbb rész a déli öböl


 

Zakynthosra a becslések szerint 600 000 turista érkezik az évben, és ennek a fele választja szálláshelyéül ezt a vidéket. A népszerűségének az oka, a hosszan elnyúló homokos partja. Emiatt a szigeten ez a rész a legjobban terhelt környezet megőrzési szempontból.

 

A Zakynthos-i Tengeri Nemzeti Park része

Az öböl népszerűsége azonban nem túl szerencsés Zakynthos jelképének, az Álcserepesteknős számára sem, akik nagy számban ezeken a homokos partokon teszik le a tojásaikat. Nem csak a tojások lerakása ütközik nehézségekbe, hanem a teknősök kelése is.

Ugyanis, a kis pici teknősok, mikor kibújnak a tojásaikból, a tengeren mecsillanó csillagok fényeit követik, ami elvezeti őket a helyes út felé, a tengerbe.  

De sajnos ezen a területen akkora a fényszennyezés, hogy sokszor rossz irányba indulnak el, így nem a tengerben, hanem a városban kötnek ki. 

Az növekvő turizmus sajnos egyre jobban sújtja a sziget élővilágát. Ennek a problémának a megoldására hozták létre a Zakynthos-i Tengeri Nemzeti Park-ot 1999-ben.

Erről már az előbbi cikkben szó volt, de most még egyszer.

Valószínű, hogy a teknősök voltak itt hamarabb, mint mi, úgyhogy nekünk kellene fokozottan vigyázni erre a része, és észrevétlen maradni, de erre pont az ellenkezője folyik itt.

 

 

Agios Sostis


 

Laganas mellett található, és ellentétben vele, ez egy viszonylag csendes üdülőhely. Nem túl kihalt, de nem is túl nyüzsgő. Azt hiszem ez az aranyközépút. Mi is itt szálltunk meg. 

 

 Kilátás a szállás erkélyéről - Agios Sostis

 

A sok olajfa, és a virágokkal díszített út menti kerítések nagyon barátságossá teszik ezt a várost.

 

 

A szállodák is konszolidáltabbak és nem zsúfoltak.

 

 

A part menti utcáról szerencsére nem mondhatni, hogy tele van éttermekkel. És ez így van jól. A Syrtaki éttermet érdemes kipróbálni.

 

 

Némely étteremnek van part menti terasza is, ahová ki tudunk ülni és tengerre néző panorámával koktélozgathatunk akár.

 

 

 

Szerencsére az étel is megfizethető áron van, és mivel minőségi is, ezért érdemes esténként a gyrost mellőzni és egy étterembe beülni. 

 

 

Na meg azért is, mert ettől frissebbet nem hiszem, hogy bárhol máshol ehetünk, mint itt. 

 

 

Szintén a partmenti utcán lehet bringát, motort vagy autót bérelni a „Smart Rentals”-nál. Mi mind a kétszer ott béreltünk és elégedettek voltunk. A sétányon álló standoknál lehet még motoros csónakot is bérelni, vagy a különböző fakultatív programokra jelentkezni.

 

Ilyen pl. a Hajó túra a Keri Barlanghoz, a Navaggio öbölhöz, ahol a partra vetett rozsdás hajó található, de elvisznek még a sziget északi részére is, a Kék Barlangokhoz(Blue Caves). De erről majd a későbbi cikkeimben részletesen szó lesz.

 

Másik érdekes program a teknős les. Ezt a teknősök védelmében nem ajánlom senkinek. Ma is kicsit lelkiismeret furdalásom van, hogy mi elmentünk és zavartuk szegény teknősöket, de akkor még nem tudtuk, hogy ilyen erőszakos módon teszi ezt a kapitány a csónakjával. 

Konkrétan szegény teknőst hosszú percekig követték, majd néha körbekerítették, aki lemerülve a víz alá próbált elmenekülni. Aztán ugye néha fel kellett neki jönnie levegőért. Én ezt a programot a Tengeri Védelem helyében meg is szüntetném.

Kérem, nem válasszátok ezt a programot. Itt van néhány kép róla,  hogy nektek már ne kelljen részt venni ezen.

 

 

 

 

A tengerpart egy kisebb töltés mögött található, bár inkább nevezneém homokköves szirtnek. Viszonylag elég hosszan húzódik a part, tulajdonképpen a város teljes terjedelmében.

 

 Agios Sostis strand

 

 

 

 Agios Sostis strand

 

 

Sőt, még annál is hosszabban, mert ugye a part mentén el lehet sétálni egészen Laganas-ig, ami kötelező program.

 

 

Laganas felé a part mellett találjuk a Camelo(diszkó) szigetet is.

 

 Camelo(diszkó) szigetet

 

 Camelo(diszkó) szigetet

 

Egy csodaszép hídon vezet az út oda. A szigetre belépőt kell fizetni, ami egyébként lefogyasztható, ha épp nincs valami zártkörű rendezvény, mert az elég gyakori.

 

A Camelo(diszkó) szigetet

 

Innen már gyönyörű kilátásunk van visszanézve az Agios Sostis strandra

 

 

Kristálytiszta vize van itt a Camelo szigetet összekötő résznek, amiben azért már előfordul vizisün is, ami egyébként nem jellemző a szigetre.  

 

 

A Camelo sziget után találjuk a mini Agios Sostis kikötőt

 

 

Laganas


 

 A part mentén tovább sétálva, ahogy éppen csak elhagyjuk az Agios Sostis mini kikötőt, meg is érkezünk a laganasi partra.

A Camelo szigetnél és a kikötőnél elég köves, de legalább tiszta volt a víz, itt bentebb Laganas homokos részén már ez nem mondható el. A sok turista miatt mi nem is annyira kedveltük a strandját. 

 

Mégis ez a legnépszerűbb város a turisták körében. Megannyi bár, disco és még a jó ég tudja mi található itt.

 

Éjszakai élet Laganasban

 

Az utcája olyan esténként, mint Las Vegasé. Legalább is mi ezt a becenevet adtuk neki.

 

Éjszakai élet Laganasban

 

Akik nem szeretik az aktív pihenést, akinek az kell, hogy karnyújtásnyira elérhető legyen minden, az Laganas-t választja. Ja és persze az, aki a töménytelen mennyiségű zúzós, italozós, de mit italozós, koktélozós, partykirályos bulira vágyik.  

 

Éjszakai élet Laganasban

 

Bár ezeket a dolgokat, nem a helyi különlegességek kategóriájába sorolnám, és nem gondolnám, hogy ezt nem lehetne megtenni, mondjuk a hajdusámsoni „Busuló Juhász” diszkóban, vagy valamelyik „Lesz Vigasz” sörözőben, de tény és való, hogy esetenként érdekes azért végigmenni az utcán.

A partja semmi különlegességet nem tartogat számunkra, azon kívül, hogy bármit is lehet bérelni. A vize nem túl tiszta. Mi nem szívesen fürödtünk itt.



2018-06-22  -  Mészáros András





Cimkék: