Ahol a két patak találkozik - Zeteváraljai víztározó



Számos víztározó van Erdély területén, és mindegyik a maga módján különleges, de valamiért a zeteváraljai víztározó ebből kiemelkedik. Talán van itt valami pozitív energia mező, ami nem egy bizonyítható és kezén fogható dolog, de ami mindenképpen csodálatra méltatja az, hogy itt folyik össze a Nagy-Küküllő, és a Sikaszó-patak vize, amely ilyen hatalmas tóvá duzzasztja ezt a víztározót, aminek a gátját a déli oldalra húzták fel.

 

 

A víztározó így egy Y alakot formál, amely a két folyó belépésének köszönhető, amit a kettő közötti hegy határol el egymástól.

 

 

Így tehát adott volt, hogy hová is építsék a víztározót, amely igencsak indokolt volt, hiszen megoldotta a környék sorozatos árvíz, illetve ivóvíz ellátási problémáját.

 

 

A víztározó lendített egyet a turizmus kerekén is, és kiemelte az említett két folyó jelenlétét, amellyel a turisták fontos megállópontjává vált.

 

 

 

 

A gátat 1976- tól 1992-ig építettek, amelyen több, mint 300 ember dolgozott.

Több mint 3 millió m³ földet mozgattak meg, és több, mint 70 000 m³ betont használtak fel, mellyel létrehozták a 2,6 km hosszú és 800 méter széles víztározót.

 



2019-09-27  -  Mészáros András





Cimkék: