Az európai ritkaság - A kazári riolittufa



Kazári riolittufa képződmény


 

Az utóbbi időben a Karancs-Medves, a Cserhát, és a Mátra közrefogásában lévő Kazár települése igen népszerű lett. Köszönheti ezt az Európa számban is ritkaságnak számító riolittufa képződményének, amit nem is olyan rég fedeztek fel. Európában ezenkívül még egy ilyen képződmény van, amely Törökország területén, Kappadókiában található.  

A turistaút a  piros-kereszt jelzésen indul, amely nem a google által is jelzett parkolóból vezet, hanem az egyel arrébb lévő utcából, ahol szintén van 2-3 autónak hely.

 

 

A turistaút jól jelölt, de kevésbé járt. Esős időben meglehetősen belvizes az első fele, egészen addig, míg nem emelkedni kezd fel a képződményhez.

 

 

A turistaút mentén haladva kisebb árkokat venni észre a fák mögül, amik már sejtetik, hogy közel vagyunk. Megérkezve pedig percekre az érdekes formák apró részleteinek az ámulatába esünk.

 

 

 

 

A képződmény keletkezése 15-20 millió évvel ezelőtre tehető, a miocén korban akkor, amikor a Mátrát is kialakító vulkánok kitörtek.

 

 

 

 

 

 

A riolittufa a vulkán kitörésének az első fázisában kerül a felszínre, a mindenféle gőzök, gázok után. Ez tulajdonképpen a lávának a salak anyaga, ami kevésbé cementált, tehát gyenge ellenállósága van az időjárás eróziójával szemben.

 

 

Ez igencsak látszik, hiszen az eső egész könnyen lemossa.

 

 

Lehetőségünk van lemenni a képződmény aljára is, de csak óvatosan, mert a tufa anyaga meglehetősen mállós, így könnyen megcsúszhatunk rajta, és hamarabb is lent találhatjuk magunkat, mint hogy kellene.

 

 

 

 

 

Az esős időben annyira mállós ez a kőzet, hogy a túra után úgy nézünk ki, mintha betonoztunk volna egész nap.



2019-07-04  -  Mészáros András





Cimkék:



Túra adatok:

Helység: Kazári riolittufa képződmény
Nehézség: 4
Magasság: 293 m
Menetidő: 1 óra

      GPX térképfájl letöltése