Ha érezni akarod az alpok simogató szelét



 

Frauenalpe:


 

A muraui Alpok egyik közkedvelt része, amely elsősorban a síelés szerelmeseinek ad otthont, de a festői látványa miatt, a bakancsos turisták kedvenc helye is. 

 

 

Murau városától délre helyezkedik el. A túraútvonal a muraui vasútállomást elhagyva indul, a már megszokott  jelzés mellett, a 132/109 turistaútvonalon.

Murautól a teljes távolság 14,2 km, és 1149 méteres a szintemelkedés az 1997 méter magas csúcsig. 

A Murauerhüttéig és a síparadicsomig felvisz egy hegyi szerpentines út is. Ez a 9 km-es út biztosítja az (1500-2000m magas) síterület gyors, egyszerű elérhetőségét és természetesen a túracélpontét is. 

A síelők részére 5 sífelvonó, és egy 36 ha területű sípálya áll rendelkezésre.

 

 

Amint a képen is látszik, ezek nem kispályások, de mi most nem ezért jöttünk.  

A Murauerhüttétől már csak 6,2 km távolságra van a Frauenalpe, és innen már csak 400 méteres szintkülönbséget kell legyűrni. 

 

Murauer hütte

 

A Murauerhüttétől már ez a távolság, belefér egy családias, laza kirándulásba is. A hegyi legelőkön át vezető túra gyönyörű rálátással bír a távoli Alsó Tauernre, a Gurktaler-Alpokra és a Karavankákra. 

 

 

A következő képsorozatot azt hiszem nem tudnám olyan jól kommentálni, mint amilyen gyönyörű volt ez a táj élőben, és amit mesélnek magukról a képek. Így hát beszéljen helyettem a következő képsorozat.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fent a csúcson kicsit erős, hűvös szelet érezni. A szellő délről érkezik, és ahogy felé nézek, látom a Gurktaler Alpen hegyes csúcsait. A nap erősen tűz rám, miközben a szél hűvösen simogatja arcomat, de én csak a távolban lévő csúcsokat figyelem. Percekig tarthatott, amíg csak meredten álltam, és élveztem ezt a szelet, amely a több ezer méteres hegyek csúcsait, ormait, és fenyőfáit simogatta végig, mire elérkezett hozzám is. Kicsit eggyé váltam a széllel, és mindazon darabkájával, amit egy-egy sziklából és fából szakított ki. 

Aki felér ide, mindenképp hagyja magát ennek az élménynek, és érezze a természet e felemelő erejét. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nem volt hosszú ez a túra, de mindenképpen megérdemelte, hogy egy külön cikkben foglaljam össze. Olyan földi paradicsoma ez a hely a világnak, amihez szintén nem kell tennünk nagy erőfeszítéseket, hogy itt lehessünk, de mélyen ki kell nyitnunk szívünket és elménket, hogy megkaphassuk mindazt, amit adni tud. 

 



2017-07-06  -  Mészáros András





Cimkék:



Túra adatok:

Helység: Murauerhütte - Frauenalpe
Nehézség: 4
Magasság: 1997 m
Menetidő: 2 óra


KML térképfájl letöltése       GPX térképfájl letöltése