Ahonnan a legszebb a kilátás az Ipoly völgyére – Börzsöny



 

 

Ha az Ipolymenti kerékpáros úton haladunk Letkésről Ipolydamásd felé, a Börzsönyre nézve kisebb hegyes csúcsú hegyekre leszünk figyelmesek, amik igen kíváncsivá teszik az embert, hiszen még elérhető távolságon belül is vannak. Ezek a Galla csúcsok, a Kis, Közép, és Nagy-Galla csúcsok. A legkisebb 375 méteres, a legnagyobb pedig 479 méteres.

Megközelíthetjük a csúcsot akár innen a kerékpáros útról is, ami Letkés után van, és Liliompusztán, majd Ballapusztán keresztűl haladva juthatunk el hozzá, a jelzésű úton. Mehetünk akár toronyirányt is, ahogy mi is mentünk, hiszen jól látható a hegység, és nem kifejezetten nehéz feljutni rá, de vannak azért meredek technikás szakaszok. Mi a Közép-Gallát közelíttettük meg. - Ami a mai térképeken Galla-ként szerepel.- De mehettünk volna akár a Nagy-Galla csúcsra is, mert a turistaút egyenesen oda visz. 

 

 

 

 

 

 

A Közép Galla, viszont egy picit közelebb van az Ipoly völgyéhez, az enyhén sziklás csúcsa pedig kellően izgalmas, ahol a kilátás egyszerűen leírhatatlan, pláne ha naplementekor érkezik az ember.

 

 

Felérve a csúcsra elképedünk, és percekig nézzük a természet lassan őszbe buruló színeit, amit a lenyugvó nap különleges fénye aranyoz be. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Innen, a kis hegygerinc mentén át tudunk sétálni a Közép, és a Nagy-Galla közötti peremre is, ahol már elkapjuk a Zöld-háromszög jelzésű turista utat, ami felvezet minket a Nagy-Galla csúcsára. Innen is meg kell csodálnunk a vidéket, mert ez sem marad le az előbbitől.

 

 

 

 

A Nagy-Galla csúcsot elérhetjük még a  aztán  jelzésű turistaúton Nagyirtáspusztáról, illetve Márianosztráról a , majd a  jelölésű útján is.

 



2019-01-24  -  Mészáros András





Cimkék:



Túra adatok:

Helység: Liliompuszta - Közép-Galla
Nehézség: 5
Magasság: 450 m
Menetidő: 2 óra

      GPX térképfájl letöltése