Ez talán a legszebb város, ahol eddig jártam



Rethymno


 

A város Heraklion, és Chania között helyezkedik el a sziget északi részén. Már a Mínoszi korban is fejlett város volt, aminek mára már 35 000 főre nőt a lakossága. A városban a legnagyobb nyomot a velenceiek, illetve törökök hagyták, aminek köszönhető a város mai színes jellege, illetve népszerűsége. A kikötő fontos kereskedelmi csomópont volt, főleg 12. században, amikor is a velenceik betették a lábukat a szigetre.

 

 

A velencei kikötőt számos étterem bástyázza körbe, a turisták igényeihez mérten.

 

 

 

A kikötőt egy hatalmas világítótorony is díszíti, ami a rávésett motívumokból feltehetően egy török építmény.

 

 

 

 

A kikötőtől a város belseje felé haladva egy nagy bazársoron találjuk magunkat, ahol a jobbnál jobb minőségű termékekkel találkozhatunk.

 

 

Vannak itt mindenféle kézműves termékek, faragványok, szappanok, kézzel készített kelmék, kerámia tárgyak, stb.

 

 

 

Nem szeretem a piacokat, de itt még én is jól éreztem magam, ugyanis itt nem az olcsó műanyag, hanem a valóban értéket képviselő termékeket árulják.

 

 

Ne hagyjuk otthon a pénztárcánkat, hiszen itt tényleg érdemes pénzt költeni.

 

 

 

A város romantikus jellegéről a szűk utcák gondoskodnak. Valóban kellemes itt a séta, és az embernek a vásárlás közben még egy étterembe is kedve támad betérni.

 

 

 

 

Az utazási irodák is sorra megtalálhatóak ezekben a szűk utcákban, akik impozáns utakat hirdetnek a sziget, és a szomszédos szigetek részeire. A városban a különböző nációk hagyatékai váltják egymást. Az egyik nagyobb téren egy hatalmas török minaretet találunk egy mecsettel.

 

 

 

 

Majd a szűk utcákba ismét betérve egy velencei kutat is találunk, a Rimondi szokőkutat.

 

 

 

 

 

A Velencei erőd


Az erőd a város legészakiabb csücskében található. Ide mindenképpen el kell, hogy jöjjünk, hiszen a kilátás mellett az erőd történetébe is betekinthetünk.

 

 

Történt ugyanis 1571-ben, amikor a Velenceiek uralták a szigetet, hogy a törökök betörtek, és nagy pusztítás végeztek. Később a velenceiek visszatértek a szigetre, ugyanis a törökök nem maradtak itt sokáig. A múltból tanulva elhatározták, hogy a kikötőt nagy erőkkel meg fogják védeni, hogy ne törhessenek be újból. Ekkor döntöttek az erőd megépítése mellett. Az erőd 1590-re el is készült, ahová a katonai haderő be is költözött.

 

 

Sajnos ez az erőd sem tudta megvédeni a velenceieket a törököktől, ugyanis néhány évtized multán ismét betörtek, és elfoglalták a szigetet. Ennek a nyomait őrzi az általuk ide épített mecset is.

 

 

 

Belépéskor egy térképet is a kezünkbe nyomnak, amely tájékoztat minekt a különfajta épületek mivoltáról, mint pl.: a lőpor raktár épülete, vagy az erőd irányításáért felelős iroda helyiség. 

 

 

 

 

Az erődről jó kilátásunk van a végtelen tengerre, illetve magára a városra is.

 

 

Meglehetősen nagy területen fekszik az erőd, ezért a bejárásához legalább 2 óra szükséges.

 

 

 

 

 

 



2019-03-14  -  Mészáros András





Cimkék: