Mindent a szemnek



Ausztriában, Hallstatt és Obertraun városa felett magasodik a Dachstein hegyvonulat, melynek a közel 3000 méteres csúcsai már messziről is impozáns látványt nyújtanak. Ha a Dachstein csúcsokat könnyedén nem is tudjuk megközelíteni, a tőle északkeletre lévő Krippenstein csúcsot viszont igen. A Dachstein-hegység kb. 220 millió évvel ezelőtt keletkezett, összetétele szerint tengeri maradványokból álló mészkőtömb, amelynek a vastagásga eléri az 1000 métert. Az esővíz évezredes munkájának köszönhető, a mai karsztos látképnek a kialakulása. 

 

 

Dachstein - Krippenstein


 

 

A csúcsot megközelíthetjük akár a turistaúton is, kb. 4-5 órás kemény meneteléssel, vagy mehetünk felvonóval, ami kevésbé pénztárca barát, de időben sokat spórolunk. Ehhez Obertraun városából, a dél felé kiinduló úton, át a Traun-folyón kell elérnünk a felvonó bázisát. 

A felvonó összesen 3 megállóból áll, ami a különböző magasságszinteken található látványosságoknál áll meg, így a pénztárnál különböző jegykombinációkból választhatunk.

Az első megálló a jég és a Mamut barlangja, ami a Schönbergalm Nemzeti parkban található, 1350 méteres magasságban. Lehetőségünk van még a barlang múzeumba is betérni, illetve kirándulni a Nemzeti Parkban, ahová 43€ /fő/felnőtt jegy áráért juthatunk be.

A második megálló már a Krippenstein csúcs, és a Five fingers kilátó szintjére visz minket. Ehhez a „Panorama ticket” jegyet kell megvásárolnunk 32€/fő/felnőtt áráért.  Mi is ide jöttünk, és már a felvonókocsiból elénk terülő panoráma elvarázsolt minket.

 

 

Ez a legizgalmasabb szakasza a felvonópályának, hiszen felérve órákig lehet gyönyörködni a természetben és a turista komplexumban. 

 

 

 

 

Közben elvesztünk a Dachstein-hegység havas csúcsainak apró részleteiben is.

 

 

 

Egy rendkívül jól kiépített turistaúton indulunk a Krippenstein 2100 méteres csúcsára, illetve a Five Fingers kilátóhoz. 

 

 

 

Fölöttünk olykor felvonó kocsik siklanak el, miközben a Dachstein-hegység havas csúcsai kápráztatnak el a látványukkal.

 

 

 

 

Ahogy felérünk az emelkedőn túlra, elénk terül a Hallstatt-tó fenomenális látványa. Ez természetesen visszaadhatatlan. Az ember megáll, és hósszú percekig tudja bámulni az apró részleteit a kilátásnak.

 

 

 

 

 

Krippenstein csúcs


 A 20 perces utunk vége felé felérünk a Krippenstein 2100 méter csúcsán lévő Alumínium hajóra, ami egy panoráma kilátó, ahová egy hosszabb spirál lépcsőn juthatunk fel.

 

A kilátóra gazdagon elhelyezett információs táblák tájékozatnak a panoráma részleteiről, a nagyobb csúcsok neveiről, elhelyezkedéseikről. Ezt a panorámát az ember hosszasan nézve  próbálja memorizálni.

 

 

 

A Kilátó előtt egy nagyobb tér ad lehetőséget ara, hogy a Siklóernyősök szárnyra kaphassanak, és a tó fölébe szálljanak.

 

 

 

 

Az út a Five fingers kilátóig egy tanösvény, hiszen sok információt kapunk a hely, és a hegység érdekességeiről, például ilyen interaktív bemutató táblán keresztül.

 

 

 

„Five fingers” (5 ujj) kilátó


A 20 perces turistaút a nézelődések miatt 2 órára ugrott, mire elértünk a „Five fingers” kilátóhoz. 

 

 

A kilátó a hegység sziklaperemére épült, amely a 400 méteres mélységével kápráztatja el a kirándulót.

 

 

 

 

És ha az ettől kapott adrenalin löket nem lenne még elég, akkor erre rásegít a kilátó 5 ujjának üveg padlózata, amelynek mindegyike 4 méter hosszú és 1m széles.

 

 

De könnyedén legyőzi itt a félelmét az ember, hisz a kilátóról látható panoráma oda vonzza a tériszonyosokat is.

 

 

Nem lehet itt elég időt eltölteni. Az ember órákat tud csodálkozni ebben a vidékben. 

 

 

Minden szögből, minden látványosságot látni akar, mint ahogy mi is.

 

 

A 3. megálló a Gjaid nevezetű, amely egy lentebbi szintre vinne minket, de amikor ott voltunk ez épp kiépítés/szervizelés alatt volt, így azt sajnos nem tudtuk megnézni. De nem is igazán maradt rá időnk, hisz az e megálló adta látványosságokkal is simán elment a nap.



2019-02-19  -  Mészáros András





Cimkék:



Túra adatok:

Helység: Felvonók - Krippenstein - Five fingers kilátó
Nehézség: 2
Magasság: 2100 m
Menetidő: 1 óra

      GPX térképfájl letöltése