Ahová mindenképp el kell vidd a családod - A Vácrátóti Botanikus Kert



 

Jártam már egy jó pár botanikus kertben, de a vácrátóti volt mindközül a legjobb. Nemhiába, hiszen kalandos múltra tekint vissza, ami még az 1800-as években kezdődött.

 

Vigyázó Sándor 1871-ben vásárolta ezt a Radnóti birtokot, amit a kor divatos szelleme szerint alakította át romantikus stilusban. Erre a szerepre a kor elismert kertépítészét Jámbor Vilmos kérte fel. A kert irányítását Bank Henrik végezte, aki több, mint 40 évig volt a bírtok főkertésze.

Később, épült egy vízimalom is és egy kis alagút a sziklatónál. Igen, tó, merthogy az is található itt. Ugyanis itt folyik keresztül a Sződ-rákosi-patak is, amely kisebb, de annál hangulatosabb tavat képez itt. Ez a patak néhány kilométerrel odébb, Sződnél torkollik a Dunába.

 

 

Ennek a szerencsés helyszíneként vált a kert egy olyan boldogságforrássá, amely Vigyázó Sándort 96 évig éltette, aki egyébként gyakran kertészkedett itt.

Szorgos gyűjtögetésének hála rengeteg növényfaj megtalálható itt. Vigyázó Sándor halála után fiáé, Ferencé lett a bírtok. Az ő halála után pedig a végrendeletükben a Magyar Tudományos Akadémiát jelölték meg örökösül.

 

Sok adakozást és jótékonykodást látni a világban, ami ez egyik legdicséretesebb dolog, de mikor valaki egy élete munkáját adományozza el a közjónak, azt hiszem arra nincsenek szavak.

Mára már sok-sok ezer ember lelkébe csempész boldogságot ez a kert, és azt hiszem, hogy köszönettel tartozunk ezért nekik.

 

Szerencsére a bírtok fenntartásának az aktivitása nem változott. Rengeteg munkával, és sok támogatással folyamatosan fejlesztik a botanikus kertet. 

Kezdetben azt gondoljuk, hogy egy fél nap a látogatásra, de mikor belépünk, akkor tudatosul az emberben, hogy egy teljes nap sem elég.

 

A vácrátóti botanikus kert hazánk leggazdagabb tudományos élőnövény gyűjteménye. Területe 27 hektáron terül el, ami megszámlálhatatlanul sok növényt tartalmaz. Így bocsássák meg nekem, hogy nem fogom az egészet bemutatni, de egy pár érdekességet igen.

 

Mindjárt a legelején található a legmagasabb fája a kertnek, a Numídiai Jegenyefenyő.

 

A Numídiai Jegenyefenyő.

 

Majd egyenesen haladva eljutunk a Kastélyig, amely a külön fajta hangversenyeknek is teret enged.

 

 

Ennek megfelelően a kastély előtt egy nagyobb, hatalmas fákkal körülölelt tér van.

 

   

 

Aztán itt van Vigyázó Sándor emlékműve, ami mellett 3 fenyő is van. Ezt még a leszármazott szülők ültették a gyerekeiknek születésükkor.

 

 

A másik érdekesség az Amerikai Mocsárciprus, amelynek lélegző gyökerei vannak. Ugyanis a mocsaras területen a gyökereik lehatolnak a föld mélyére, majd onnan cseppkő formát alkotva pedig feltörnek, hogy lélegezzenek.

 

Amerikai Mocsárciprus

 

Amerikai Mocsárciprus

 

Amerikai Mocsárciprus

 

Aztán sok szép más növény mellett továbbhaladva eljutunk a hatalmas üvegházakig, ahol a karbon házat is találjuk.

 

 

 

Túl nagy lábon élünk kiállítás

A botanikus kertben található egy úgynevezett karbonház is, ami a „Túl nagy lábon élünk” kiállításnak ad otthont.

 

 

 

Itt részletes betekintést nyerhetünk az üvegház teljesen zöld fűtési struktúrájába is, amely egy több millió eurós beruházás volt. Az egész rendszernek a lényege, hogy nem használnak fosszilis energiahordozót, illetve külső elektromos áramot.

 

 

Az fűtéshez szükséges vizet ugyanis a geotermikus hővel melegítik, amit egy biomasszával működő kazán aztán tovább melegít a kívánt hőfokra, ami egy hőcserélőn keresztül jut el a fűtéscsövekbe. Ezenkívül teljesen automatizált szellőztető rendszere is van.

 

A karbon házban információt kapunk még a külön fajta haszonnövényekről, amiből még illatmintát is tudunk venni.

 

 

A legfontosabb az okító szándéka a kiállításnak, hogy bemutatja milyen erősen szennyezzünk mi emberek a földet és légkörét. Így ösztönöz minket az alacsony karbon kibocsátású energiahordozóknak a használatára, elősegítve, hogy minél kisebb legyen az ökológiai lábnyomunk.

 

 

Ezenkívül rengeteg írásos kiadvány van még az MTA tulajdonában, többek között a „Túl nagy lábon élünk kiállítás” 40 oldalas dokumentuma is, amely egyszerűen bemutatja és felhívja a figyelmet a föld megóvására. Ezeket érdekes példákkal, és jól megszerkesztett ábrákkal is szemléltetik. Ez a kiadvány a pénztárnál megvásárolható, vagy ingyenesen letölthető sok más érdekes dolog mellett a Nemzeti Botanikus kert weboldaláról.

 

http://botkert.hu/

 

Az üvegházban is a növények ezreivel lehet találkozni a kaktusztól a bambuszon át a banánfáig mindennel.

 

 

 

Több ilyen gyűjteményes üvegház is van a botanikus kert területén. 

 

 

 

 

Aztán a gyűjteményes üvegházak mellett megtalálható még a Trópusi Pálmaház is. 

 

 

 

Az üvegházakból kiérve a Sződ-rákosi patak mentén haladunk tovább a tavak felé. Itt találkozunk a Kis vízimalommal is.

 

 

 

Illetve az épített sziklatóval és a mellette lévő alagúttal.

 

 

Majd egy számomra érdekes, és hatalmas fa is megüti a tekintetem, a Kinai Ősfenyő.

 

 

Ezután elérkezünk a tavakhoz, ahol a látvány megint csak leírhatatlan. De beszéljenek helyettem a képek.

 

 

 

 

Majd elérkezünk a fűszernövényparkhoz is, amin megint csak ámulunk.

 

 

Sajnos eljött a záróra, és a Nyugati ösvényre már nem maradt időnk. Egyszer remélem bepótoljuk.

 

Egy jó tanács: Ha önök idejönnek, legalább egy teljes napot áldozzanak erre. Higgyék el, megéri.

 

Rengeteg emberi munka van ebben a helyben, amiről látszik is, hogy nagy szeretettel álltak, és állnak hozzá a mai napig is. A kiadványok a tanséta füzetekkel, a növények a virágzó pompájukkal, és az itt dolgozók a vendégszeretetükkel mind ezt tükrözik vissza.

Az 1000 Ft-os belépő értéke nem összeegyeztethető azzal, amit itt kap és tanul az ember. Nekem ez a hely nem csak növény és ökológiai ismeretet adott, hanem megmutatta azt is, hogy a sok ember sok önkéntes munkája milyen nagyszerű dolgokra képes.

 



2018-08-14  -  Mészáros András





Cimkék: