A Pádisi sátrazók paradicsoma



 

A Glavoj-rét


 

A Glavoj-rét

 

Ahogy beérünk az Erdélyi Szigethegység Vasaskőfalva településére, majd a Köves-Körös patak mentén elhagyjuk a Bogatelepet, egy hosszú szerpentines út veszi kezdetét Pádis felé. Valamikor, nem is olyan rég, szinte járhatatlan volt ez az út, de a turizmus fellendülésének köszönhetően, mára már kivételes minőségű.

 

 

Nem kell egészen Pádisig mennünk, kb. 4km-el előtte találjuk a híres Glavoj-i (Glavoi) leágazást, amely közvetlenül a Bál-rét elejében található.

 

A Bál-rét

 

Ez táblával is megfelelően jelölve van, hiszen a sátrazók nagy többsége, illetve azon bakancsos turisták, akik az itt lévő természeti csodákat akarják felfedezni, erre veszik az irányt.

 

A Glavoj elágazás

 

A Glavoj-rétre egy 2-3 km-es, sajnos elég rossz minőségű makadámúton keresztül juthatunk el. De amikor a fenyőfák mögül elénk tárul a kisebb völgyben fekvő hatalmas zöldellő rét, és a benne kanyargózó patakja, már nem is érdekeli az út minősége az embert.

 

A Glavoj-rét

 

Egy mennyei paradicsom ez ahová érkezünk, és az ember egy ifjúsági kalandregény helyszínének a kellős közepén találja magát.

 

A Glavoj-rét

 

A Glavoj-rét

 

Itt csak lefekszik az ember a rétre, és bámulja a hegyeket, nézegeti a sűrű tűleveleseket, majd behunyja a szemét és napfürdőzik, miközben hallgatja a lassan csordogáló patak hangját.

 

A Glavoj-rét

 

A Glavoj-rét

 

A Glavoj-rét

 

Nem is akar itt nagyon mást csinálni az ember, ha nincs konkrét célja. Csak pihenni, és élvezni az ittlétet. Nyáron rengeteg sátrazó embert látni. Szinte végig állnak ilyenkor a sátrak, de szerencsére még nem túlzsúfoltan.

 

A Glavoj-rét

 

 

A Glavoj-rét

 

 

A Glavoj-rét

 

Sokan lejönnek akár két hétre is, és csak sütögetnek, pihengetnek egész nap.

A Glavoj-rét

 

Nagy turistaparadicsom ez, ahol Pádis legérdekesebb turistaútjai futnak össze. Így a parkoló autók már csak szűkösen férnek el.

 

A Glavoj-rét

 

A bakancsos turisták innen indulnak neki a Csodavárnak, és a Galbena körútnak is, ahol érintik a Porcika-zsombolyt, a Flóra-rétet, a jégbarlangot, és a Galbena-szírtet is.

Itt van a közelben a Ponor-rét is, de az Elveszett világ, vagy a Bársza-katlan sincs messze. Szemügyre vehetjük a Pádisi vízrendszer forrásait, illetve dolináit is.

Ha meg akarjuk ismerni a vidéket még egy jó párszor el kell látogatnunk ide, mert nemhogy egy, de még két hét sem elég erre.

Akár még Pádisra is eltúrázhatunk a Ponor-réten keresztül.

 

Az itt összebarkácsolt, de annál hangulatosabb éttermekben lehetőségünk van enni-inni is. Na jó, az étterem kicsit túlzás, de tökéletesen megfelel, és nem is kíván itt többet az ember.

 

A Glavoj-rét

 

 



2018-12-15  -  Mészáros András





Cimkék: