Végy erőt magadon és járd végig



 

 

Turázás Stájerországban, Ausztria legszebb szurdokvölgyében a Medve-szurdokban.


 

 

Stájerország tartományában, a Közép-Alpokhoz tartozó Grazer Bergland-hegység és a Mur folyó völgyében, a természet egy különleges szurdok völgyet alakított ki. Talán a legszebbet itt Ausztriában, a Medve-szurdokot (Bärenschützklamm)

 

A Medve-szurdok turistaútvonala

 

Medve-szurdok(Bärenschützklamm):

Budapest-től kb. 380 km-re található, és egy hajnali indulással bőven kivitelezhető egy napos kiruccanásként is, a mindössze 5 órát igénylő túraútvonal.

A bejáratához Mixnitz településén keresztül vezet az út. Onnan már csak néhány száz méterre található a Bärenschützklammi parkoló, ami után már gyalogszerrel indulunk tovább a szurdokhoz. A navigációba Mixnitz vagy Bärenschützklamm nevét írjuk be, és egyenesen haladva a parkolóhoz érünk. 

 

A parkolóból kb. 3 km-es út vár ránk a szurdok bejáratáig, a "menedékházig", ahol a belépőt tudjuk majd megvenni. Ez az út egy közepesen erős, a néhol előforduló nagy szintemelkedések miatt

A turistajelzés a 745-ös számú turistaút mentén halad. Ausztria nemzeti színei, a piros-fehér jelölés mellett, amivel a legtöbb turistaút is jelölve van itt Ausztriában.

Már a bejárathoz vezető út alatt is rengeteg természeti szépséggel találkozni.

 

A szurdokhoz vezetú turista út menti vízesés

 

 

 

 

A 3.5 km leküzdése után, a szurdok bejáratánál lévő kis faháznál tudjuk megvenni a 3.5 Eurós felnőtt jegyet. Átlépve a kis kapun, bejutunk a természet hatalmas kincstárába. 

A Medve-szurdok a Hochlantsch-vidék egyik leghosszabb vizes szurdoka, melyet a Mixnitzbach patak alakított ki. A 24 vízesésével a legtöbbek szerint ez a legszebb szurdok. A szurdok tetejéig 350m-es szintkülönbséget kell legyőznünk, mintegy 1400m hosszan. Eközben 55 létrán, és 115 hídon, összesen 2900 fokon kell átkelnünk. Ez így önmagában soknak tűnik, de az 1400m-es szakasz nem egy nagy dolog. 

 

Aki már idáig eljött, véleltlenül se forduljon vissza. 

 

 

 

 

Maga a látrás szakasz bejárásához 1-1,5 órára van szükség

 

 

 

 

Fel sem tűnnek a távolságok, és a lépcsők száma a hely szépsége miatt.

 

A létrák száma ilyen bilétákkal van számozva, amit kb. már a 100. után nem is nézünk.

 

A soron következő létra száma

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

És itt be is fejeződött szurdok túra létrás, élvezetes szakasza. Erről a részről 120 képet készítettem, de sajnos csak kb. 25 képet tölthettem fel. Nagy fejtörést okozott, hogy melyiket hagyjam ki. 

Innen már csak 10 perc az út a Hüttéig, ahol megpihenhetünk kicsit, és eldönthetjük merre menjünk tovább.

 

 

 

Innen még elvinne tovább a 745-ös turistaút a Teichalm tó-hoz, ami már időnkbe nem fér bele.  Így a 746-os útra térünk, amely visszavisz egy kerülőútón a 745-ös útra Bärenschützklamm felé, a Merdveszurdok bejáratához, ahol a jegyet vettük.

 

 

 

Visszaérve a Medve-szurdok csomóponthoz, már az ismert 745-ös úton megyünk vissza a parkolóba.

Visszagondolva nem volt olyan könnynű a túra, mint azt elsőre gondoltuk, de a család egyetlen egy tagja sem bánta meg, hogy végigcsinálta. Pedig szüleimnek többször is megfordult a fejében, hogy az első szakaszban visszafordulnak, ott ahol a java következett volna, de még nem látták. 

 

 



2017-06-24  -  Mészáros András





Cimkék:



Túra adatok:

Helység: Medve-szurdok (Bärenschützklamm) körtúra
Nehézség: 6
Magasság: 1270 m
Menetidő: 5 óra


KML térképfájl letöltése       GPX térképfájl letöltése