A barlang, ahol Zeuszt bújtatták



Dikti-hegység


 

 

A sziget második legmagasabb, és Kelet-Kréta legnagyobb kiterjedésű hegysége, a 2148 méteres Spathi nevezetű csúcsával. Gazdag turistaútjain az Európai E4-es jelzésű turistaút is keresztülhalad. Ezenkívül meredek, de jó minőségű aszfalt burkolja izgalmas szerpentines útjait.

 

 

Sziklás hegyeit sok szurdok is tarkítja. Felérve rá, jó kilátásunk lehet a Messara síkságra, illetve a Lassithi-fennsíkra is.  

 

 

 

 

 

A hegyről leérve a fennsík peremterületére, egy kereszteződésnél lyukadunk ki, Kaminaki településénél.

 

 

 

Zeusz barlangja


A hegység északi oldalán találjuk a Dikteon barlangot, ismertebb nevén a Zeusz barlangját.

Néhány kilométert ovább haladva jutunk el Psychro településéig, ahol találjuk a barlanghoz vezető turistaút bejáratát, egy hatalmas parkolóval.

 

 

Kb. egy 15-20 perces, igen hangulatos kis ösvény vezet el minket a barlang bejáratához.

 

 

 

Mivel egy pici szintet is emelkedik a turistaút, ezért a mozgáskorlátozottaknak lehetőségük van szamárháton is felmenni.

 

 

A turistaút legfelső részéről már jó kilátásunk van a Lassithi-fennsíkra is. A Barlangnak mitológiai története van, ugyanis Zeusz itt született. Legalábbis az anyja, Rhea hercegnő itt rejtegette őt az apja elől, aki meg akarta Zeuszt enni, mint a többi fiát.

 

 

 

A barlangba egy 6 eurós jegy megvétele után tudunk lemenni. Nem egy nagy összeg, így mindenképpen javaslom, hiszen érdekes képződményeket láthat bent az ember, és mivel ez az egyik szenzációja a szigetnek, így nem lehet kihagyni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha kijövünk, a barlangból érdemes az elénk táruló Lassithi-fennsíkot jobba is megnézni, hiszen innen impozáns panoráma vetül rá.

 

 

Lassithi-fennsík


 

A sziget legnagyobb fennsíkja, mintegy 130km2-es területen. A jó minőségű földjének és vízének köszönhetően szintén jó minőségű gyümölcsöt és zöldséget termesztenek. Ezek a vizek nem felszíni, hanem földalatti vizek, amelyet szivattyúk segítségével hoznak a felszínre.

 

 

A szivattyúzás feladatát régebben szélkerekek látták el, amit ma már dízelmotorokra cseréltek, pedig az is előfordult régebben, hogy egyszerre több, mint 10 000 szélkerék működött egyszerre ezen a vidéken. Manapság még akad pár darab ezekből, de már inkább csak turistacsalogató jellege van.

 

 

 

 

Érdemes idelátogatni tavasszal is, hiszen akkor látjuk legnagyobb pompájában ezt a fennsíkot, a tavaszi virágok látványa és illata miatt.

 



2019-03-13  -  Mészáros András





Cimkék: