A tihanyi öreg levendulás



 

 

 

A feljegyzések szerint Bittera Gyula gyógynövényszakértő 1920-ban telepítette ide, Tihanyba az első levendula ültetvényt, amelynek töveit Franciaországból hozta. A tihanyi apátságtól bérelte a földet, és ezzel megindította a levendula ipari méretű termesztését. A tihanyi levendula sikere akkor jött el, amikor kiderült, hogy minősége, és illóolajtartalma jobb, mint a franciáké. Így később Tihany neve egybeforrt a levendula tulajdonnevével, és vált ezáltal a turisták kultikus levendula zarándokhelyévé. A levendula felértékelődöt, virágjából háztartási szereket, élelmiszereket, italokat, és tisztítószekeret is készítenek.

 

 

Annyira népszerű volt a levendula, hogy még a tőzsdén is jegyezték. Bittera Gyula, ennek köszönhetően, mintegy 100 hektáros ültetvény hozott létre. Majd a 60-as évektől, a kommunizmus beköszöntésekkor, a világhírű levendulás pusztulásnak indult. Nagy részét beszántották, helyére pedig szőlőt ültettek.

Manapság ismét nagy népszerűségnek örvend levendula, mely megállíthatatlanul tör előre, és nem messzemenő gondolat az, hogy népszerűbb lesz, mint valaha. 

 

 

Az őslevendulás tövei mára már kicsit megritkulva, de gyönyörű színben pompáznak, mint valaha az apáti hegy árnyékéban.

 

 

 

 

Érdemes felmennünk az Őslevendulással szemben található Őrtorony kilátóba is, ahonnan madártávlatból láthatjuk a levendulás gyönyörű panorámáját is.

 

 

 

A kilátó tulajdonképpen egy teleportáló építmény, amely egy teljesen más világba repíti el az embert, egy olyan egzotikus részre, ahonnan az ember több óráig is képes bámulni az elé terülő panorámát.

 

 

Gyönyörű kilátásunk van a Külső és a Belső-tóra is.

 

 

 

 

Valamint láthatjuk a félsziget legnagyobb hegyét, a Csúcs-hegyet.

 

 

De a legcsodálatosabb panorámát a félsziget összetett területe adja. 

 

 

 



2019-09-24  -  Mészáros András





Cimkék:



Túra adatok:

Helység: Tihanyi őslevendulás
Nehézség: 2
Magasság: 150 m
Menetidő: 0,5 óra

      GPX térképfájl letöltése