Miért éppen Kefalónia - II.rész



Ainos-hegység


 

A sziget számos öböllel, homokos és vad sziklás tengerparttal is rendelkezik, de ami a legvadregényesebb, az a hegyláncolata. Itt található ugyanis a híres a Ainos-hegy, melynek az 1627 méteres magassága már a messzi távolban is magára hívja figyelmet.

 

 

A vidék az Ainos Nemzeti Park oltalma alatt ál, mely a sziget déli részéből emelkedik ki. A hegységre két irányból is feltudunk jutni.

Az északi oldalról az Argostolit és Samit összekötő műútról aútóval, a déli irányból pedig Arginia települése felől, ahonnan ne számoljunk egyszerű útvonalra, de egy panorámában gazdag izgalmas túrára igen. 

 

 

Ez az út egy rendkívül meredek, igen rossz minőségű szekérút, de ez kínálja az izgalmasabb kalandot. Még a motorok is nehezen boldogulnak a sziklás tereppel.

 

 

 

 

A környezet egy bizonyos magasság felett rendkívül öreg, de gyönyörű jegenyefenyős sziklakertté változik.

 

 

Érződik a természet érintetlensége, és az erdő különös mivoltja alázatra készteti az embert. Még hangoskodni sem akarunk itt, tiszteletben tartjuk az erdő és a hegy nyugalmát.

 

 

 

 

 

 

Felérünk a csúcsra, amin egy, a fenyőerdőből kiemelkedő NATO-radarállomás is található. Ezt elkerülve egy gyönyörű kilátóponthoz érünk, ahonnan aztán gyönyörű kilátásunk van, hiszen olyan magasan vagyunk, hogy még a felhőket is alább hagyjuk.

 

 

Fotó: Takács Lujza

 

Fotó: Takács Lujza

 

Innen már nincs messze Számi, ahová több okból is el kell, hogy menjen az ember.

 

Sami


Az Ainos-hegység északi oldalán, a fenyőerdőkkel borítot lejtőkön ereszkedünk le a keleti partra, ahol találjuk Számi települését is. Itt mindenképpen meg kell állnunk valamelyik part menti étteremnél, hiszen ilyen gyönyörű öböllel, és kikötővel rendelkező városban nem is eshetne máshol jobban az ebéd. 

 

 

Ha elfogyasztottuk a gyrosunkat, akkor nincs más hátra, mint hogy város egyik strandján ejtőzzünk egyet, a Karavomilos Beach-en

 

 

Nem csak a gyönyörű öböl miatt özönlenek ide a turisták, hanem a közelben lévő látványosságok miatt is, mint pl.: a Mellisani tavasbarlang

 

Melissani tavasbarlang

Egy beszakadt barlangról beszélünk, amely a legutolsó jégkorszakban keletkezett 16-20 ezer évvel ezelőtt. Úgy 5000 évvel ezelőtt a barlang mennyezete beszakadt, melynek a nyomai ma is láthatóak a tó alján. A fedetlenné vált barlangnak köszönhetően gyönyörű panoráma vetül a benne lévő tóra és vissza.

 

 

Egy mesterséges alagúton keresztül le is juthatunk a patak tavának a szintjére, ahol még csónakázhatunk is, persze csak vezetővel.

 

 

Itt bukkan fel a sziget nyugati oldalán, a Katavothres víznyelőiben eltűnő víz mennyisége is, amiért a barlang tavának a vize, a sós és az édes víz keveréke.

 

Fotó: Sándor Mónika

 

Drogarati barlang

Sámi vonzáskörzetében található Kefalónia legnagyobb cseppkőbarlangja is, a Drogarati barlang. A barlangban több millió éves cseppköveket találni, melyben a földregés kevesebb nyomott hagyott, mint a turisták gondatlan magaviselete, pedig még csak 300 éve fedezték fel a barlangot.

 

Fotó: Gajdosné Godó Dorina 

 

Antisamos beach

Ha megnéztük ezeket a kötelező látványosságokat, akkor nem maradhat ki a környék legszebb strandja sem, az Antisamos beach, amelynek a gyönyörű fehérköves partját, intenzív illatű fenyők tarkítják.

 

 

 

A part egy közepesen mély öbölben található, ahová egy meredek terepúton keresztül juthatunk le, ami szerencsés, hiszen igy sikerült megőriznie az érintetlenségét.

 

 

 

Poros

A Sámitól délnek vezető út Poros települése felé vezet, amely számos érdekes helyen megy keresztül, mint pl.: Agios Nikolaos hegyi falucskáján, ahonnan elérhetjük pl.: az Avythos tavat is, egy szekérúton keresztül.

 

 

Tzanata falujától, pedig a 80 méter magasságot is elérő Poros–szoroson vezet keresztül az út, amelyen átmotorozni igencsak izgalmas.

 

 

 

Porost egy hegyes, sziklás hegy osztja két részre. A túlsó oldalán található a halászkikötő, és az Anyaföldre, a Kyllinibe tartó kompok kikötője.

 

Fotó:Takács Lujza

 

Fotó:Takács Lujza

 

Porosról dél felé haladhatunk a part mentén húzódó úton, vagy Agia Eirini felé kanyarodva,  az Ainos hegyvonulat déli lépcsője felé, mely később egy kiváló panorámájú szerpentines úton vezeti a kalandozót. Mindegyik út a maga módján különleges. 

 

 

Mi a part menti utat választjuk, ahol később elérjük Kato Lagadi vad strandját is, ahová a part kristálytiszta vizéért, és az érdekes sziklaképződményeiért is érdemes leereszkedni.

 

 

Skala

A sziget délkeleti részében található Skála, a turisták egyik legnépszerűbb települése. Népszerűségét köszönheti a több mint 1 km-es hosszúságú partjának, és a mentén húzódó magas fenyősornak. Nem teljesen homokos strandról van szó, elvétve apró kavicsos részeket is találunk itt.

 

 

 

 

Ha már Skálán járunk, akkor érdemes ellátogatnunk az eszakibb kivül eső részekre is, amelyek a vad partjaikkal kecsegtetik a fürdőzni vágyókat. 

 

 

 

Skalatól nem messze, a félsziget déli fokának a túloldalán találjuk a Mounda beach-et, ahová szintén érdemes elugrani.

 

Fotó:Takács Lujza

 

Fotó:Takács Lujza

 

Fotó:Takács Lujza

 



2019-07-19  -  Mészáros András





Cimkék: