Az ázsiai turisták kedvence Ausztriában



 Hallstatt


 

Hallstatt, a Dachstein-hegység lábánál elterülő völgyi város, amely Ausztria felső tartományában található. Népszerűségét nem csak a csodálatos fjordszerű tavának köszönheti, hanem gazdag történelmének is. Itt található a világ első ismert sóbányája, amely a település felett helyezkedett el, Salzwelten néven.

A város nevét adta még a kora-kelta vaskori kultúrája is, amely ma már a világörökség része.

Az itt található sóbányából a kr.e. 8. században kezdték a kősót kitermelni. Rengeteg nyomot találtak az itt élő ember tárgyairól, hisz a bányákban dolgozó munkások dolgait, kelméit a só rendkívül jól konzerválta.

Hallstatt a 14. században piacvárossá vált, amelyet részben a gazdag bányáinak köszönhetett, amelyek kitermelése a mai napig is folyik. 1595-től kezdődően Hallstatt-tól Ebensee-ig egy 40km-es csővezetéken szállítják a sót. A turisták szerint Hallstatt a világ legnagyobb só vezetékének helyszíne, amelyet 13 000 üreges farönkből alakítottak ki.

 

Manapság a turizmus igen meghatározó szerepet tölt a be a város életében, köszönheti ezt főként a jó természeti adottságainak, elsősorban a város mentén húzódó fjordszerű tavának, amely 12 km hosszan nyúlik el.

 

 

 

A város panorámáját a tó, és azt körülölelő hegységek biztosítják.

 

 

 

 

 

 

Romantikus jellegéről a hangulatos utcák és az emberléptékű mivolta gondoskodik.

 

 

 

 

 

 

 

Még egy kisebb vízesés is található itt, ami a várost szegélyező hegy gyomrából ered.

 

 

A település érdekes részeit hamar betudjuk járni, ami nem is baj. Rengeteg szórakozási és kikapcsolódási lehetőséget is nyújt vidék, hiszen tudunk kerékpárt bérelni, részt vehetünk romantikus hajókázáson, de akár a tó északi városába, Obertraunba is átevezhetünk. A környező turistautakat igénybe véve pedig izgalmas kalandokban lehet részünk.

 

 

 

Obertraunból felvonó segítségével felmehetünk a Hallstatt felett álló Krippenstein csúcsra, ahol a Five fingers kilátóból a tó teljes egészére lehet kivételes panorámánk.

 

 

Ami az előnye a városnak az a hátránya is, hiszen a turista szezonban az ideérkező tömeg picit beárnyékolja az élményt. A tó melletti keskeny utcácskán megálló buszból lehömpölygő csoport azonnal a sétálóutcának, és a kiskereskedéseknek lódul, lefoglalva minden fotózásra alkalmas pontot. Érkeznek ide a világ minden földrészéről emberek, Amerikától, Ázsiáig egyaránt. Szerencsére az igénynek megfelelően rengeteg parkolóhely található a város körül. Érdemes egy ilyen parkolóban hagyni az autót, és inkább sétálva bejárni a környéket.

 

 



2019-02-20  -  Mészáros András





Cimkék: