A Tordai sóbánya



 

Tordai sóbánya (Salina Turda)


Torda városában járunk, melynek a neve mára már egybeforrt a sóbányájával. A sóbányát Torda északi részénél találjuk, ahol egy komplexum hívja fel a figyelmet a turistalátványosságra. A Román nevén, Salina Turda néven találhatjuk meg a térképeken.

 

Az itt található, kb: 1200 méter vastagságú sókészlet 13 millió éves, amelyet már a római korban is bányászatak, de az első írásos emlékek 1075-ból valóak. A sóbánya mai formája az 1690-ban induló munkálatoknak az eredménye. A bányát 1932-ben zárták be, majd a II. Világháborúban újra megnyitották, de mint csak földalatti menedék. Majd 1992-ben nyitották meg újra, de már csak turisztikai céllal. Aztán 2010-ben egy több millió Eurós Európai Uniós beruházás során, igen nagyméretű átalakításba, felújításba kezdtek, aminek a hozadékát láthatjuk ma.

 

A szűk alagút után elérkezünk a sóbánya termeibe. Láthatjuk a Ferenc József galériát, ahonnan kiváló lelátásunk van a Rudolf és a harang alakú Terézia tárnára. Itt azért elidőzik az ember egy picit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lehetőségünk van panoráma lifttel, illetve falépcsők segítségével mozogni a szintek között.

 

 

Az bányákban egyszer sem robbantottak. A kitermelt sót állati, illetve kézi erővel szállították. Ennek a nyomait láthatjuk ebben az ókori felvonó faszerkezetben is, amelyet lovak húztak.

 

 

A sóbányát a látnivalók mellett, a légúti betegségek gyógyító hatása miatt keresik fel. A Rudolf, és a Terézia termekben számos pihenő és rekreációs részt alakítottak ki. Van fűthető, kiváló akusztikájú amfiteátrum, konferencia terem, tekepálya, műgyepes focipálya, és a billiárdasztalok mellett még golfpálya is van.

 

 

 

 

Egy kis fahídon át tudunk sétálni a Terézia terembe, ahol csónakázásra is be tudunk fizetni, hiszen ezt a kis szigetet egy tó veszi körül. A sziget a bányából származó törmelékekből épült.

 

 

 

 

 

 

A bányában még egy kis kegyhelyet is találunk.

 

 

De, ha mindez még nem lenne elég, akár fel tudunk szállni az itt található óriáskerékre is.

 

 

Lehetőségünk van gyönyörködni a különböző sóképződményekben is.

 

 

A barlangban a hőmérséklet 10-12°C között van, attól függetlenül, hogy épp milyen idő van kint.



2019-02-12  -  Mészáros András





Cimkék: