Az újjáépült Macedón főváros - Szkopje



Szkopjéban járva azt vesszük észre, hogy nincsenek igazán öreg építmények. A város nagy százalékát ugyanis 1963 reggelére virradóan egy nagy földrengés elpusztította. Ennek következményeként több, mint 200 000 épület vagy összedőlt, vagy megrongálódott. 

Ezután egy nemzetközi összefogás vette kezdetét Szkopje újjáépítéséért, amiben 72 ország vett részt, többek között Magyarország is. A várost nagy erőkkel újjáépítték.

Továbbá egy „Szkopje 2014”– hez köthető beruházás során rengeteg épületet, illetve szobrot emeltek a város historizálásának az érdekében.

A Városi múzeumban sok minden mellett, a nagy földrengésről is igen sokat megtudhatunk. Induljunk hát innen a városi túránkra.

 

Fotó:Bojan Rantasa

 

A főváros főtere, A Nagy Sándor szobor felé tartunk, de még előtte belebotlunk a Kalkuttai Szent Teréz(Teréz anya) emlékházába. Azt kevesen tudják, hogy ő, itt Szkopjéban született és keresztelkedett meg. Az emlékház ingyenesen látogatható. 

 

 

Ezután elérkezünk a város főteréhez, A Nagy Sándor térre, ahol egy hatalmas lovas szobrot is emeltek Nagy Sándorról.

 

 

Nem semmi innen a főtér panorámája. 

 

 

A Főtérről az Október 11. utcára térünk rá, a "Macedónia Kapuja" diadalív felé.

 

 

A kapun át is megyünk, és csinálunk egy fotót erről az oldaláról is. 

 

 

A Kapun átérve elérünk a Női Szabadságharcosok parkjába, ahol több szobrot is találunk. A Park igen rendezett, és így hófödtén igazán barátságos és kellemes látványt ad. 

 

 

Itt találhatjuk Pitu Guli, a Macedónia török uralom alóli felszabadító harcosának a szobrát is.

 

 

De többek között a Macedón elesett hőseinek(Fallen Heroes of Macedonia) a szoborcsoportját is. 

 

 

 

 

A parkkal szemben találjuk a parlamentet. Még éppen csak most érkeztünk, és egyik látnivalót a másik után látjuk.

 

 
Elindulunk a Vardar-folyóhoz, ahol a szebbnél szebb hidakat, és épületeket találjuk. Az egyik hídon maradt festékmázolmányok tanúskodnak arról a tüntetésről, mikor a városlakók tüntettek a "Szkopje2014" városépítési program túlköltekezése miatt. A tüntetők ugyanis festékágyúval lőtték az újonnan felépített épületeket.

Innen a hídról láthatjuk a Külügyminisztérium épületét is

 

 

 

A Vas korlátú híddal szemben találjuk a Művészetek hídját, aminek sem az építésével, sem pedig a díszítésével nem fukarkodtak. A hídon ugyanis 29 szobrot emeltek Macedón művészekről és zenészekről. Emellett van még márvány járólap és aranyozott kandeláber is. 

 

 

A Művészetek hídjának a túloldalán található az Ügyészség épülete is.

 

 

Ha széles panorámában nézünk szét erről a hídról, akkor láthatjuk balról az Archeológiai Múzeumot, középen az Ügyészséget, jobbról pedig a Külügyminisztériumot ugye. 

 

 

Az építményekből érződik, hogy nem számított pénz, de a látványaik valóban széppé varázsolták Szkopjét.

Átmegyünk a Civilizációk hídjára, ami mellettünk van, a központ felé. Amint láthatjuk itt sem fukarkodtak az építési anyagon. A híd túloldalán az Archeológiai Múzeumot láthatjuk. 

 

 

Innen már jól látszik a mellettünk lévő Kőhíd is, ahol a háttérben még a Kale erőd is látszik. 

 

 

A Kőhíd a legöregebb, és a leghíresebb híd Szkopjéban, ami valamikor az 1400-években épült, még a török időkben. Itt található a búvár szobor is. Alacsonyabb vízállás szerint lásztik egy másik szobor is fejjel lefelé(Csak a lábai lógnak ki).

 

 

A hídról jól látszik már a főtér Nagy Sándor szobra is. Ez a híd köti össze a főteret a bazárral. Érdemes itt, valahol a környéken megebédelni, vagy inni valamit, hiszen itt fele annyi pénzből jól tudunk lakni, mint otthon. 

 

 

Nem mondható nagy kiterjedésűnek ez a rész, ahol most járunk, de a Vardar-folyó, és a mentén lévő megannyi látnivaló bejárja rendesen az időnket. 

 

 

 

Elérkezünk a Nemzeti színházhoz is, ami mellett találjuk a Hadtörténeti Múzeumot

 

 

 

A város, úgymond sétáló utcája felé vesszük az irányt, ami a folyón túl, észak felé található. Itt valóban kellemes a séta. 

 

 

 

Innen már nincs messze a városi zöldségpiac sem, ami Európa ezen szegletének legjobb és legidősebb piaca. Ha van lehetőségünk ide mindenképpen nézzünk be, hiszen itt tényleg mindent megtalálunk kiváló minőségben. 

 

 

 

Ha ügyesek vagyunk, akkor még marad időnk meglátogatni a Kale erődöt, ami a piac és a Vardar-folyó között van. 

 

 

A Kale szó egyébként török eredetű és erődöt jelent, tehát így érdekes az elnevezése. Az Erődöt kb. a 6. században építette I. Jusztiniánusz császár. Állítólag a római Skupi városának a romjaiból építették. Skupi, Szkopje korábbi városa volt, de szintén egy földrengés 518-ban földig rombolta a várost.

 

 

 

Az erődből egész jól belehet látni a várost, de sajnos a rossz idő miatt a Vodno-hegységen található Millennium kereszt még nem látszik. 

 

 

Innen a Városi park felé vesszük az irányt, ami szintén a Vardar-folyó vonzáskörzetében van, meglehetősen nagy területen. A háttérben pedig a havas hegycsúcsok is látszanak. 

 

 

 

Szerencsére az idő is kitisztul, és látszik a Vodno-hegységen található Millennium kereszt is. 

 

 

 

 

Próbáltunk minél többet bemutatni a fővárosról, de természetesen nem sikerült mindent. Mint ahogy a legtöbb városban általában ez lehetetlen, így itt is az olt. Sokat láttunk és tanultunk ezen az egy napon. Rengeteget költöttek a városra, és ez látszik is rajta. Jól éreztük magunkat. Bár a nap végére sikerült egy kerékbilincset is kapnunk egy olyan parkolóban, ahol mobillal vásároltunk parkoló jegyet. A közterületest ez nem érdekelte, és azt mondta, hogy a megadott mobilszám, amivel a "parkoló jegyet" vettük, az csak Macedón számról működik. Később persze a mobilszolgáltató levonta tőlünk ezt az összeget. Hogy lehúzás volt e vagy sem, a mai napig nem tudjuk. De szerencsére nem volt drága levetetni a bilincset, valami 5000 Ft-nak megfelelő Macedón Dinár. 

 

 

 

 



2019-01-07  -  Mészáros András





Cimkék:


      GPX térképfájl letöltése