Az osztrák Yellowstone



 

Ausztria harmadik legnagyobb, de egyben a legfiatalabb Nemzeti Parkja ez, amely Stájerország északi felén található, aminek a völgyét az ott kígyózó Enns-folyó mélyítette ki. A Nemzeti Park tengerszint feletti magassága: 490 – 2370 méteres kiterjedésű, melynek közel 60%-át erdők borítják. A hegységek anyaga üledékes mészkő, amely kb. 150–230 millió évvel ezelőtt, a triász és jura korban ülepedett le.

 

 

 

A környék számos turistautat tartogat magában, ami nem véletlen, hiszen itt van a környék egyik leghíresebb hegycsúcsa is, a Hochtor, a maga 2369 méteres magasságával. Ezenkívül számos 2000 méter feletti csúcsok, vízesések, és hatalmas alpesi legelők is tarkítják a vidéket. Az itt lévő több tucat hütte, és vendégház gondoskodik arról, hogy akár 8-10 napon át tartó túrával megismerjük ezeket a helyeket. Az Enns-folyó, és környéke mindenki kedvence, a gyönyörű látványa és a megközelíthetősége miatt. 

 

 

A rengeteg lehetőség közül választhatunk magunknak olyan turistautat is, mely annak ellenére, hogy nem igényel komoly erőfeszítést, rengeteg élményt ad. Érdemes tehát a folyó mentén lévő jól kiépített turistautakból mazsolázni, ha nem akarunk vastagtalpú és keményszárú bakancsot húzni.

 

 

 

Aki kerékpárra pattan, annak kiváló lehetőség a folyó menti kerékpáros út, amely a 263 km-es hosszúságával, több napi elfoglaltságot biztosít a szenvedélyes mountain bike-okosnak.  

 

 

Izgalmas látnivalót nyújt a Weidendom turistaközpont, amely az Enns-folyó, és a Johnsbach-patak torkolatánál található, ahol érdekes információkat tudunk meg a hely különlegességeiről.

 

 

 

A turistaközpontnál található egy hatalmas sövénylabirintus, amely fentől nézve egy lábnyomot alkot. Ennek megvan az oka, hiszen a labirintusban lévő információ halmazok a zöldenergiára is ösztönöznek. 

 

 

A Weidendomi látogatóközpontnál lehetőségünk van kimenni a folyó túloldalán található vasútállomáshoz is, ahová az út egy kellemes erdei ösvényen vezet, majd pedig a folyó felett átívelő fahídon át folytatódik.

 

 

 

 

 

A Nemzeti Park lehetőséget ad a zarándokút túrához is, ami Johnsbachból indul. Ha a barlangok érdeklik az embert, akkor elmehetünk a Kraushöhle-be, vagy az Ödelsteinhöhle cave-ba, de részt vehetünk akár 4 napos barlangfelfedező túrán is.

Itt folyik a smaragd színű Salza-folyó is, mely szintén a turistalehetőségek garmadát tartogatja, ami közül az egyik leghíresebb a palfaui Wasserlochklamm szurdok, amely rengeteg vízesés rejt magában. 

 

 

 

 

 

 

A túrázáshoz nagy segítségünkre lehet ez a weboldal: www.gesaeuse.at, vagy a pedig a következő kis könyvecske.

 

 

A folyamok lehetőséget nyújtanak az extrém sportok kedvelőinek is, hiszen nap mint nap raftingosok százai küzdenek meg a folyam erős sodrásával, és hullámaival, Májustól Októberig.

  

 

 

 

 

 

Gstatterboden


Weidendomtól csupán csak néhány kilométerre található egy másik turistakomplexum is, amelyet turistaúton, vasúton és műúton egyaránt meglehet közelíteni.

 

 

A komplexum egy hangulatos étteremmel is egybe van kötve, és mindamellett, hogy jókat ehetünk, ihatunk, még kiváló panorámánk is van a folyóra, és hegységekre, illetve a főútra, ahol a motorosok tucatjai veszik sorra a kanyarokat.

 

 

 

 

De nem ez a legnagyobb szenzációja a komplexumnak, hanem a vetítő terem, ahol egy 12 perces film keretében tekinthetünk bele a Nemzeti park érdekes, ezerarcú világába, teljesen ingyen.

 

 

Lehetőségünk van rengeteg térképet is vásárolni, egy olyan eladótól, aki készségesen áll az ember elé, ha a legjobb túraösvényeket akarjuk felfedezni.



2019-06-24  -  Mészáros András





Cimkék: