A Réz-hegység - Feketeerdő



 

A Feketeerdő a Réz-hegység északi részében helyezkedik el, amely az országunk keleti határától mindössze csak 80km-re található, tehát Debrecentől sokkal közelebb van, mint mondjuk a Bükk, vagy a Zemplén.

A Rézhegység hossza kb.:40km, szélessége pedig kb.: 20km, amely délkeleti irányban terül el az Erdélyi-Szigethegységben. Keletről a Jád völgye, és a Vlegyásza hegység határolja, délről a Sebes-Körös folyó a Király-erdővel egyetemben, nyugatról pedig a váradi medence és az alföld. Területe nagyjából akkora, mint a Zemplén-hegységé.

 

 

Ebben a hegységben található Feketeerdő (Pădurea Neagră) települése is, amelyet a Margitát és Élesdet összekötő úton találhatunk. Rengeteg turista halad keresztül ezen az úton, de mégis csak kevesen ismerik az itt található természeti értékeket, turistalátványosságokat.

Margittáról érkezve, Almaszeg (Voivozi) után kell balra fordulnunk a Feketeerdő felé vezető 108H jelölésű útra, amely már tulajdonképpen a Réz-hegység északnyugati kapuja.

 

 

Mindjárt az út elejénél van egy hatalmas bírtok, amelyet egy tó vesz körül, melynek a forrása a Réz-hegység völgyéből, a Feketeerdőből folyó patak.

 

 

Tovább haladva meglátjuk az Almaszegi (Voivozi) kolostor hatalmas hófehér épületét is.

 

 

Hatalmas az erdőség amit látunk, amely jó hosszan átnyúlik a szilágyságba is.

 

 

Az út nemsokára a Feketeerdő patakja mentén kanyargózik, amelyet magas, erdővel borított hegyek szegélyeznek. A fölénk tornyosuló fák alagútszerűen fonják körbe az utat.

 

 

 

 

Az erdőben rengeteg olyan csapás és ösvény van, amelyek többnyire nem hivatalos turistautak, de érdekes helyekhez és látványosságokhoz vezetnek el. Az útról figyelmesek leszünk néhány mély hasadékra, és szurdokvölgyre is, amelyben a csörgedező patak gyalogútra invitálja a túrázót.

 

 

 

Tovább a Feketeerdő települése felé haladva elérünk a környék legismertebb látványosságához, a vízeséshez.

 

 

A vízeséstől hivatalos turistaút ínidul a Magaslaki Zichy-Kastélyhoz, illetve Solyómkővárhoz, a piros-vonal turistajelzés mellett.

 

 

A Magaslaki Zichy Kastély innen csak 5 km-es távolságra van, aminek az ösvénye kezdetben a vízesés zuhataga mentén meredeken felfelé vezet.

 

 

Egy közel 2 órás út alatt elérni a Kastély hófehér robosztus épületét, amelyet 1891-ben a Zichy család épített a leéget vadászlak helyére. Nem véletlen a Magaslaki elnevezés, hiszen az épület 707 méteres magasságban található. 

 

 

A Kastélyt 1928-ban eladták a helyi fakitermelő vállalatnak, amit később 1948-ban államosítottak. Szolgált katonaszállóként is, majd pedig 1996-ban az Ortodox Egyház tulajdona lett, amit azóta is apácák laknak. A Kastélyt a hétvégi, illetve az ünnepnapi misék alkalmával lehet látogatni.

 

 

Sajnos igen sok időnek kellett eltelnie ahhoz, hogy hivatalos turistautat építsenek ide, és még mennyinek kell eltelnie, hogy a közelben lévő ösvényeket is kiépítsék, jelöljék. 

 

 

Feketeerdő


 

 

A vízesés után elérkezünk Feketeerdő településérésére, ahol mindjárt az eléjénél az 1900-as években alapított volt üveg gyár épületével találkozunk, ami akkoriban a település gazdagságát hozta el, de sajnos 1990-ben bezárt. Sok embernek adott ez munkát, ami miatt még tömbházak is épültek ide, az egyiknek az oldalán egy üvegpohár mozaikkal, amely a gyár jelenlétét képviselte. Állítólag felújítás miatt zárt be, ami azóta sem törént meg, a látványát tekintve pedig már nem is fog.

 

 

 

 

 

 

 

Feketeerdő lakossága egy 1992-es felmérés szerint nemsokkal több, mint ezer fő, amelynek az 53%-a magyar. Bihar megyében helyezkedik el, trianon előtt pedig Bihar vármegyéhez tartozott. A település mára már igen szegényes kinézetű, és a népessége is eléggé megritkult, ami elsősorban a munknélküliségnek köszönhető. Ennek ellenére igen kellemes aurája van a településnek, ami valószínű a kiváló természeti értékeinek köszönhető. Néhányan azért látnak benne fantáziát és költöznek ide. 

 

 

A településen működik némi turizmus, de sajnos sokkal kevesebb, mint amit a helység magában hordoz, hiszen hatalmas hegyvidékes erdőséggel rendelkezik, melyben szurdokok, patakok és vízesések is találhatóak. Ennek az értéket lasan-lassan kezdik azért felfedezni, de még ez közel sem teljesedett ki. 

 

 

Az itt található hegység a kavicsbányászoknak is ad némi munkát, de sajnos csak keveset.

 

 

Az út mentén még egy forrást is találunk, ahonnan rendszeresen tankolnak fel a lakók és a turisták.

 

 

A forrás egy gyönyűrű környezetben található, még mindig a Feketeerdő patakjának a mentén. 

 

 

 

 

 

A települést elhagyva elérkezünk a pihenőre, ahol rendszerint sátrazó, főzőcskéző, és fürdőző embert látni, köszönhetően a tiszta levegőnek, illetve az ott folyó hangulatos kristálytiszta pataknak. Ünnepekkor úgy kell a szabad helyek után bóklásznunk.

 

 

Sok sátrazó tölt el itt több napot is, hiszen ilyen jó helyen, ilyen olcsón pihenni nem mindennapi.

 

 

 

 

 

A pihenő után az út egy szerpentines emelkedővé válik, amely már sok motoros,  illetve kerékpáros kedvence. Innen még sokat emelkedik az út, egészen a Solyómkővárat és Élesdet összekötő 1H jelzésű útig, amely kivételes minőségű. Naponta motorosok és kerékpárosok százai járják végig.

 

 

 

 

 

 

Innen az út magassági szintje Élesdig már csak csökken, de az alattunk lévő patak szurdok-völgyének a mélysége viszont egy jó darabig csak nő.

Ezek a teljesség igénye nélküli jellemzők is mind azt bizonyítják, hogy a település igen népszerű tudna lenni, ha egy picit többet invesztálnának a turizmusba, hiszen minden megvan itt ahhoz, hogy a vidék fellendülése kétség nélkül is sikeres legyen.

 



2019-09-26  -  Mészáros András





Cimkék:



Túra adatok:

Helység: Magaslaki Zichy Kastéky
Nehézség: 4
Magasság: 718 m
Menetidő: 2 óra

      GPX térképfájl letöltése