A Kishartyáni Kőlyuk-oldal



 

Kishartyán egy csendes Nógrád megyei település, melynek neve nem járja körbe a magyar turistabarát társaságot, így sokan nem is tudják, hogy egy egészen különleges természeti képződmény lakozik ott, a Kishartyáni kőlyuk oldal.

A települést Sóshartyán irányába elhagyva, egy baloldali leágazáson tudjuk megközelíteni szekérúton. Innen már meg fogjuk találni, hiszen a 30-40 méter magas, több száz méter hosszú homokkőfal igencsak felhívja magára a figyelmet.

 

 

 

 

A homokkőfal egy ár-apály által mozgatott sekélytengeri maradvány, amely 25-30 millió évvel ezelőtt keletkezett az oligocén korszakban. Az itt lévő védett terület 16 Hektárt ölel fel. Számos védett állat, és növényfaj megtalálható ezen a területen.

 

 

Az alsó rétege sötétebb, erősebb szerkezetű, míg felső része porózusabb, lazább. Meglehetősen nagy a kvarctartalma, és olykor tengeri fosszíliákat is lehet felfedezni benne.

 

 

Egy jól kiépített meredek lépcsős turistaúton juthatunk fel a homokkőfalba vájt üregekbe.

 

 

 

A lépcső a 6x5 méteres nyitott előtérbe vezeti fel az embert, ahol kisebb átjárókon eljuthatunk a homokkőfal kisebb üregeibe is.

 

 

 

 

 

 

 

Ezeket természetesen emberek vájták ki, melyek lakó és menedékhelyül szolgáltak.

 

 

 

 

 



2019-07-04  -  Mészáros András





Cimkék:



Túra adatok:

Helység: Kishartyáni Kőlyuk-oldal
Nehézség: 3
Magasság: 239 m
Menetidő: 1 óra

      GPX térképfájl letöltése