Dera-Szurdok - Akár a vasárnapi húsleves után is



 

Dera-Szurdok


 

Pomázról érkezve, Pilisszentkereszt előtt 1-2 kilométerre balara találunk egy kis letérőt, ami a Dera-Szurdokhoz és az ott lévő pihenőhelyhez vezető út(200m).

Az első benyomásunk nagyon kellemes. Örülünk magunkban, hogy milyen jó kis helyre találtunk.

 

Dera-szurdok

 

A pihenőhelyről nem is tudtunk, és a legnagyobb meglepetésünkre igen rendezett állapotban volt. Több paddal és asztallal, valamint tűzrakó hellyel is rendelkezik. Ez a hely tökéletesen alkalmas rá, hogy a hétvége valamely napján kihozzuk a családot, és miután sütöttünk egy szalonnát, végigmenjünk az 1km hosszú szurdokvölgyön.

 

 

Sokan csak Szurdok néven ismerik. A túraösvény az országos kéktúra része, így a kék-vonal  jelölésen fog minket vinni, ami bevisz egészen Pilisszentkereszt belterületéig.

 

 

A turistautat sok helyen ilyen kis fahidacskák alkotják, amelyek a szurdok egyik oldalából a másikba viszik az embert.

 

 

Az szurdok közvetlenül a Pilisszentkereszt felé vezető út alatt és mentén kanyarog.

 

 

A szurdok szűkössége miatt, alig hatol be a napfény, így igen párás és nyírkos a levegő. A szurdok bizonyos részein a növényi hordalék miatt, nagyobb a föld szervesanyag tartalma, ami kedvez a Fekete-Bodzának, de még más cserjefajnak is, mint pl. a Mogyorós hólyagfának, vagy a Nadragulyának.

A szervesanyag tartalom miatt, nagy a föld nitrogéntartalma is, ami teret enged a Bükk, Gyertyán, a Hegyi-juhar és a Korai-juharfáknak is.

 

Az út során találkozhatunk 2 db. tájékoztató táblával is, ami a környék földtani történelméről tájékoztat minket.

 

 

 

Nem is nagyon van mit ragozni a helyen, valóban kellemes itt a séta. A képek tükrözik a válozatosságát, amit a fahidakkal igyekeztek díszíteni.

 

 

 

 

 

 

 

Ahogy elérjük Pilisszentkeresztet úgy érünk a szurdokból ki, ahol egy kis ösvényen jobbra fel tudunk menni a turista utat szegélyező dombra. Innen föntről tudjuk szemlélni a szurdok lombszintjének a sziluettjét, illetve Pilisszentkereszt városát.

 

 

Ez a porhanyós domb, amire felmentünk, sok mindenről mesél nekünk a kialakulását illetően, ugyanis tele van őstengeri maradványokkal.

 

 

Ez a kis túra egy 30 perc alatt könnyedén teljesíthető. Visszafelé vagy ugyanitt, vagy pedig a főúton juthatunk vissza a pihenőhelyhez.

 

 



2018-08-01  -  Mészáros András





Cimkék:



Túra adatok:

Helység: Dera-szurdok
Nehézség: 2
Magasság: 379 m
Menetidő: 0,5 óra

      GPX térképfájl letöltése