A jégbe zárt több millió éves titok



Eisriesenwelt


 

A barlang Ausztria északnyugati részén, a Salzburg tartomámányban található, mintegy 1641 méter magsságban a tengerszint felett. Közel állandó 0°C a belső hőmérséklete. A barlang közel 42 km hosszú, de természetesen csak egy részét látogathatjuk. 

 

 

Egy 70 perces, és mintegy 134 méteres szintemelkedésú, jéghideg túra vár ránk, ha belépünk. Érdekes, hogy a közel 100 millió éves hegységnek a belsejében a jég mindössze csak 1000 éves a geológiai mérések alapján.

Belépéskor akár 100km/h sebességgel is áramolhat ki a levegő, ami egy természetes légáramlat folyamata. Ugyanis fentről, a réseken át bejutott meleg levegő, a barlangban 0°C-ra lehűl, és mikor az alsó ajtót kinyitják, a hideg levegő gyorsan, a nagyobb hömérsékletű kinti levegő alá akarja magát gyűrni. Ez az irány télen megváltozik. A barlangban gyönyőrűen csillogó monumentális jégképződményeket találhatunk. 

 

 

 

Eisriesenwelt - történelem


 

A jégbarlang egészen a XIX. század végéig teljesen ismeretlen volt, köszönhetően a terület elszigeteltségének. Ez egészen addig így volt, míg Anton von Passelt Salzburgból először felfedezte. Ő volt az, aki 200 méteres hosszúságban feltárta a barlangot, így az 1879-ben hivatalosan is felfedezetté vált. A felfedezését, részletesen egy alpesi szövetségi hírlevélben is publikálták, de ennek elelnére később a barlang újból feledésbe merült. 

 

Később Alexander von Mörk, a salzburgi barlangkutatók alapítója felismerte ezen hírlevél jelentőségét, így folytatta a kutatásokat, 1913-ra már több kutatótásrsával együtt, mint Angermayer és Riehl.

 

Az I. Világháború után a kutatók, Friedrich és Robert Oedl, valamint Walter Czernig, a barlang igen nyomasztó labirintus rendszerének feltérképezésébe vágtak bele.

Mivel ez egyedülálló természeti csodának számított egyre jobban vonzóvá vált a turisták számára. 

Az 1920-as években egy felfedező kunyhót is építettek, mely hegymászó-felszereléseket is tartalmazott, hogy megkönnyítsék az odalátogatók dolgát. 1924-ben a barlang jeges járatait járhatóvá tették fapallókon keresztül.

1925-ben a felfedezőház mellé épült egy menedékház is, ami igen nagynak számított ebben az időben. A ház Friedrich Oedl-ről kapta a nevét, elismerésül a jégbarlang felfedezésért tett munkájáért. 

 

 

35 éven keresztül a barlangot csak gyalogosan lehetett megközelíteni. Majd 1953-től kezdődően, egy keskeny, vadregényes makadámúton lehetett feljutni.

Végül 1955-ben megépült az öreg, köteles felvonó, amely néhány perc alatt vitte fel az utasokat 1084 méterről, 1586 méteres tengerszint feletti magasságig. A felvonót 2015-ben felújították, és új kocsikat is kapott. 

Az Eisriesenwelt terület az Osztrák szövetségi erdők közé tartozik, amit kezdetben a salzburgi barlang-kutató szövetség bérelt. Ma már hosszú távú megállapodást kötöttek, így a belépők nagy része az Osztrák szövetségi erdőt illeti. 

 

 

Eisriesenwelt - tudomány 


 

Általánosságban elmondhatjuk, hogy az Alpok hegységei mészkőhegységek, amik kiemelkedéssel alakultak ki, nem úgy, mint azok a hegységek, amik valamilyen vulkáni tevékenységnek köszönhetik meglétüket. 

 

 

A keletkezésük 100 millió évre vezethető vissza, ahol a kontinensek egymásnak ütközésével kiemelkedtek ezek a hatalmas hegységek. Ezekben a kiemelkedésekben repedések keletkeztek, amelyeken keresztül a víz betudott jutni a hegységekbe, amelyek lebontották mészkövet és járatokat hozta létre. 

Ezeknek a járatoknak a kialakulása egy kémiai reakcióra vezethető vissza. 

Az esővíz, (H2O) találkozott a levegőben lévő széndioxiddal (CO2) ennek elegyenként egy agresszív sav, úgynevezett karbonsav keletkezett CO2+H2O=H2CO3(karbonsav).

Néhány millió évvel ezelőtt a szub-trópusi éghajlat miatt, ezeknek a savaknak nagyobb volt az oldóképessége, mint ma, a magasabb CO2 tartalom miatt.

Ez a sav a mészkő hegység(CaCO3) repedéseit, és járatait egyre nagyobbá, és szélesebbé mosta, illetve kémiailag oldotta. Így egyre több szerves anyaggal dusított esővíz tudott bejutni a barlangokba, így alakítva ki a mai labirintus járatokat. Ebből a kimosott mészkőből(CaCO3) pedig Kálcium bikarbonát keletkezett. 

CaCO3+H2O+CO2=Ca(HCO3) = Kálcium bikarbonát

 

 

Eisriesenwelt - a barlang és az út


 

Murautól indultunk a híres Obertauern síparadicsomon keresztül, ami szintén említésre méltó a hatalmas és regeteg sipályáival és felvonóival. Elnézve a várost, itt aztán milliókat hagynak(euróban) egy szezon alatt a sielők.  Ez az út egészen Radstadt-ig maga a paradicsom. A gyönyörú szurdok völgyen az út kellemesen kanyarog. 

 

 

Az A10-es autópályáról Werfennél kell lehajtani Eisriesenwelt felé, át a Salsa(Salzach) folyón.

 

 

A táblák jelzik az utat az alsó parkoló felé, ahonnan majd eljuthatunk a jégbarlangba. Az alsó parkolóból lehetőségünk van busszal is felmenni, hisz igen meredek út visz fel a felső parkolóba, de mi autóval mentünk, csak egyenesen fel a szerepentinen. 

 

 

Innen már elég jól rálátunk az Erlebnisburg Hohenwerfen kastélyra is. 

 

 

A felső parkolóban egy 20 perc séta után elérjük a felvonó bejáratát. Az eisriesenwelti térkép, és ártáblázat szerint már könnyen eligazodunk. 

 

 

Az itt lévő felvonó nagyban megkönnyíti a dolgunkat, hiszen 1 perc alatt feljutunk a Dr. Oedl házhoz, a 1,5 órás túraútvonallal szemben.

 

 

Nehéz leírni mindent, olyan gyorsan történik. Nem tudunk elég ideig gyönyörködni ebben a tájban. Mintha megállt volna az idő. Ebben a pillanatban nem vagyunk többé az idő része, és mintha minden perc nem a mi idősíkunkban telne tovább. 

 

Már fent is vagyunk a Dr Oedl háznál. Hihetetlen milyen szép ahogy a Szalsza(Salzach) folyó kanyarog a völgyben. 1625 méterről csodáljuk ez csodaszép tájat?

 

 

 

Innen még egy 20 perces séta a barlang bejáratáig, ahol a látvány még lélegzetelállítóbb lesz.

 

 

Nem tudjuk, hogy merre nézzünk, olyan hihetetlenül monumentális és szép itt minden.

 

 

 

Kiváló kilátás nyílik a Hochkönig hegységre is.

 

 

 

 

És már innen a bejáratból.

 

 

A fotózás tiltva van a barlang belső területén, így sajnos nem tudok belső képekkel szolgálni, de itt van a Eisriesenwelti barlang hivatalos weboldala, ahol ezeket már lefotózták helyettem sokkal profibban. 

http://www.eisriesenwelt.at/

 

 

A barlangban természetesen csak idegenvezetéssel történik a séta, ahol részletesen elmagyaráznak mindent, angol és német nyelven is. 

Belépéskor egy kis lámpást kapunk, hogy folyamatosan meggyőződjünk a levegő megfelelő oxigén tartalmáról, illetve más mérgesgáz hiányáról. 

A különleges jégképződmények mentén az idegenvezető megáll, meggyújt egy fényesen égő magnézium szalagot a kézében és közben mesél. 

Még sohasem jártam ekkora barlangban, és mivel ez a világ eddig legnagyobb feltárt jégbarlangja, valószínűleg nem is fogok. 

Érdekes tapasztalatokkal lettünk gazdagabbak. Ma is tanultunk, és láttunk valami különlegeset és szépet. Ezt a helyet is beírhatod nyugodtan a bakancslistádra. 

 

 

 

 



2017-08-05  -  Mészáros András





Cimkék:



KML térképfájl letöltése       GPX térképfájl letöltése