Az olasz paradicsom – Predil-tó



A szlovén, és az olasz határ mentén található Lago del Predil tavat mutatjuk de, amely a Júliai- Alpokban kapott helyett magának.

A tavat nemsokkal a szlovén-osztrák-olasz hármashatár alatt találjuk, amely az olasz Cave del Predil településéhez tartozik.

A Júliai-Alpok egyik magashegyi völgyében, a Seebach-völgyben, (olaszul: Val del Rio del Lago, amely Tópatak-völgyet jelent) helyezkedik el, 969 méter tengerszint feletti magasságban. Hosszúsága 1,5km, szélessége pedig: 0,5 km. Feltehetőleg a jégkorszakban keletkezett, amelyet az azonos nevű folyó, a tó névadója, a Rio del Lago duzzasztott fel.

 

 

A patak a tó északi végén lép ki a tóból Gaililz néven, és halad tovább Ausztria felé, ahol a Gail-folyóba torkollik bele, amely egészen a Dráváig fut.

 

 

 

A tótól délre a 2125 m magas Tó-csúcsot látni (olaszul: Cima del Lago, szlovénül: Jerebica), aminek a magassága nagyobbnak mutatja magát.

 

 

 

Ha északról érkezünk és dél felé tartunk, akkor a szlovén-olasz határvonalat keresztezzük, amely a Júliai-Alpok főgerincén halad át. Számos híres csúcs van még a közelben, amely a kirándulók és túrázók millióit csábítja ide évente.



2019-11-04  -  Mészáros András





Cimkék: