A mesés Lillafüred, ahol országunk legnagyobb vízesése található



Ha elegünk van a zsúfolt, mindenféle náció által ellepett turistahelyek látogatásából, akkor itt az ideje, hogy elnézzünk az ország északkeleti régiójába, a Bükkbe, ahol a Szinva, és a Garadna-patak összefolyik, a mesés Lillafüredre.  Itt található hazánk legnagyobb vízesése is. Lillafüred eredetileg Hámorhoz tartozott egészen 1950-ig, mikor is Miskolchoz csatolták.

 

 

 

Hámori-tó


A településre beérve, ami legelsőnek szembetűnik a túrázónak, az a Hámori-tó.

 

 

A tó kialakulásához picit vissza kell tekintenünk a történelemben egészen 1770-ig, amikor is a Mária Terézia keze által kiadott alapító okirat egy nagyolvasztó építésére adott engedélyt. Ennek a birtokában Fazola Henrik 1771-ben nagyolvasztót létesített Ómassán. Fazola 1779-ben meghalt, de fia, Frigyes az apja nyomdokaiba lépett. Frigyesnek sikerült elérnie, hogy a magyar vasból angol minőségű acélt állítsanak elő, így 1804-ben új kohó építésébe kezdtek Újmassán, ahol a jelentősebb vízhozam megkönnyítette az acél gyártását. Hogy még jobban optimalizálják az acélgyártást, egy gát építésébe kezdtek, ami folytán kialakult a Hámori-tó.

 

 

 

A Palotaszálló és a Fűggőkert


Ami másodiknak szembetűnik a kiránduló számára, az a hatalmas Palotaszálló.  A híres szálloda 1925, és 1929 között neoreneszánsz stílusban épült, Lux Kálmán tervei alapján.

 

 

 

Maga a palotaszálló is impozáns látványt kínál, de talán még szebb, és színesebb az, ami alatta, palota a lábánál található.

 

 

Ott találhatjuk ugyanis a függő kertet, ami egy támfalakkal tagolt teraszos sétányrendszer, amelyet elsősorban a palota talpazatának a megerősítésére hoztak létre.

 

 

Ez a terület valóságos kis ékszerdoboz, hiszen megannyi természeti látnivaló összpontosul ezen a viszonylag kis területen. Mindjárt az elejénél találjuk a kis barlangüregeket, és a számos információval ellátott tájékoztatótáblát, amely az itt található barlangokra hívja fel a figyelmet, mint pl.: az Anna-barlangra, vagy a Szent István-Cseppkőbarlangra.   

 

 

 

Lentebb sétálva a sétányon, majd balra kanyarodva elérkezünk a függőkerthez, aminek a szépsége és a rendezettsége valóban csodálatra méltó.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vízesés


 A kert végében pedig ott találjuk hazánk legnagyobb vízesését, a maga 20 méteres magasságával.

 

 

Ha kellő távolságból figyeljük, akkor egyszerre láthatjuk a kertet, a vízesést, és a fölöttük magasodó palotaszállót, aminek a látványa percekre magával ragadja az embert.

 

 

 

A vízesésnél lévő lakattal tűzdelt korlát még színesebbé teszi a panorámát.

 

 

Ha tovább indulunk lefelé, akkor pedig az Anna barlangba térhetünk be. 

 

 

 

 

Kisvonat


Ha itt vagyunk, akkor mindenképpen fel kell ülnünk a kisvonatra, amely az Egri út melletti állomásról indul, és egészen Garadnáig közlekedik Újmassán keresztül, a Gradna-patak mentén. A jegy oda-vissza 2000 Ft-ba került, amiért cserébe 25 percig élvezhetjük a völgy menti kellemes zötykölődést.

 

 

Az út egy kisebb alagút után a Hámori-tó mellett halad el.

 

 

Majd elérkezik Újmassára, ahol a már fönt említett Őskohó mellett meg is áll.

 

 

 

 

A Következő megállója a kisvonatnak Középgaradna, ahol Lillafüredi Pisztrángtelep is van, amiután végül elérkezik a végállomásra, Garadnára, ahol a Mókusodu fogadó is van.

 

 

 

Innen egy 10 perc után már indul is visszafelé, tehát érdemes megvárni a következő járatot, és addig pedig szétnézni a környéken, esetleg elsétálni a pisztrángtelepre.

 

 

Ha visszatértünk Lillafüredre, akkor érdemes betérnünk az Ökoturisztikai központba, ahol egy teljesen ingyenes vasúttörténeti kiállításon is részt vehetünk, mindamellett, hogy részletes információval látnak el minket a környék látványosságait illetően. Ingyenesen kaphatunk turistatérképet is.

 

 

 



2019-05-17  -  Mészáros András





Cimkék: