Zakynthos - A főváros ahová először teszed a lábad



 

Zakynthos – A sziget fővárosa


 

Zakynthos város az, ahol az ember először a szigetre lép. Ugyanis Kyllini városából, a szomszédos Kefalónia szigetéről, és a sok máshonnan is érkező komp, illetve hajó itt köt ki. Ezért is kezdeném e részről a sziget bemutatatását.

Kylliniből a komp 1 óra alatt éri el Zakynthost. A városhoz közel már tisztán látjuk Zakynthos kikötőjének a hatalmas hullámtörő gátját, balról pedig a Vasilikos félsziget csúcsos hegyeit, amely sok meglepetést tartogat majd számunkra. 

 

A Zakynthosi kikötő

 

A Vasilikos félsziget

 

Az 1953-as nagy földrengésnek köszönhetően a várost újjá kellett építeni. Igyekeztek az eredeti állapot visszaállítására, de már megerősített, földrengésálló szerkezettel.

Természetesen mondanom sem kell, hogy kávézók, diszkók, bárok, tavernák, gyorsétkezdék és üzletek egész sora található errefelé. 

A Kikötővel párhuzamosan fut a Lomvardou utca, amely a kikötő déli részétől egészen az északi csücskéig tar, ahol a Platia Slomou térbe fut bele. Ez szerintem a legszebb út Zakynthos-on, hiszen végig a tenger mellett visz. 

 

A tengerparti sétány

 

 

A Szent Dionisziosz templom.

Mindjárt a kikötő elejénél, délről találjuk Az Agios Dionysios (Szent Dionisziosz) templomot.

 

Az Agios Dionysios (Szent Dionisziosz) templom

 

Az Agios Dionysios (Szent Dionisziosz) templom

 

A tengerpart mellett a város déli részén található. A város legfontosabb temploma. Az eredeti templom Strofades szigetén állt, ahol szerzetesek őrizték Szent Dionisziosz holttestét. Ez a sziget 80 km-re volt Zakynthos-tól. 1717-ben a kalózok támadásai miatt, a szeretetesek Zakynthosra menekültek, és itt építették fel a templomot. A templom egy 1893-as földrengés után elpusztult, amit később újjá is építettek, immáron földrengés biztosan. Így sikerült neki túlélnie az 1953-as nagy földrengés-t is. A templom minden négyzetcentijét kép és aranyozás borítja. Itt találhatóak a szent csodatételeihez köthető ereklyék is.

 

 

 

Szolomosz tér (Platia Solomou)

 

A part menti sétány a Platia Solomou térbe fut bele, amely a legtöbb középülettel rendelkezik. Platia Solomou-t az 1857-ben elhunyt költőről, Dionisziosz Szolomoszról nevezték el. Ő írta a görög himnusz szövegét is. 

Szobra a tér központi helyén helyezkedik el, a Bizánci Múzeum előtt. 

 

Dionisziosz Szolomosz szobra

Dionisziosz Szolomosz szobra

 

Szolomosz tér (Platia Solomou)

 

Itt található híres Zakynthosi Bizánci múzeum is, amelyet "Zakythosi múzeumnak" is neveznek.

  

Zakynthosi Bizánci múzeum

 

Olyan freskókat, faragásokat és más műkincseket őriz, amik az 1953-as földrengésben elpusztult templomokból származnak. Valamint azok a 17-19. századi Jón iskolák alkotásai is megtalálhatók itt, amiket azok alapítottak, akik a törökök által megszállt Krétáról menekültek ide a szigetre.

Rengeteg olyan kincset tartalmaz, amit az egykori Pandokratora Múzeumból menekítettek meg. Találhatóak itt 16-17. századik ikonok, velencei korszakból származó festmények, és pl. 10-11. századi bizánci kőfaragások is. Érdemes benézni ide, hogy jobban elmélyedjünk a sziget történelmében. Nem kicsi ez a múzeum, rengeteg terme van.

 

Zakynthosi Bizánci múzeum

 

Szintén a Platia Solomou téren található a városi színház és a könyvtár is, ahol kis fotókiállítás mutatja be a város, a nagy földrengés előtti arcát.  Található itt még olyan kiállítás is, ahol a Zakynthosi népviseletet mutatják be. De van még képkiállítás a régi templomok belső tereiről, és arisztokrata család palotájáról is. Tehát ezt sem érdemes kihagyni.

 

A városi színház

 

Az Agiou Nikolaou tou Molou templom a tenger felőli oldalon, szintén a Szolomosz téren található, mely egy érdekes kőépület a XV. század-ból.

 

Agiou Nikolaou tou Molou templom

Agiou Nikolaou tou Molou

 

 

Agiou Nikolaou tou Molou

 

 

 

Szent Márk tér(Platia Agiou Markou)

 

A Szolomos tértől beljebb található a Szent Márk tér(Platia Agiou Markou)

A Dionisziosz Szolomosz és Andreasz Kalvosz Múzeum is itt található. A nevét Görögország híres költőiről kapta. Zakynthos neves szülötteinek állít emléket. A múzeum többek között bemutatja a híres görög költő, a görög nemzeti himnusz szerzőjének munkásságát is. Érdekes, hogy a költő sok kézirata olaszul íródott, és csak a nemzeti öntudatra ébredése után kezdett görög nyelven is írni. Sok más érdekességet is találunk még itt.

 

 

A Bochali Erőd

A Bochali településhez tartozik, amit még a Velenceiek emeletek 1646-ban. Kiváló védelemmel rendelkezett a hely, amely menedékül szolgált a lakosságnak. Az erőd 1864-ben vesztette el funkcióját, amikor Görögországhoz került a sziget. Az erőd ma már csak egy fenyves liget, és csak elvétve lehet megtalálni ez erőd nyomait. Van is egy térkép, amely segít ebben.  

 

750

 

Az út Bochali településen keresztül vezet fel ide. Gyönyörű kilátás nyílik innen Zakynthosra és a Vasilikos félszigetre.

Az idevezető úton találhatjuk még a Milanio Tengeri Múzeumot, amely a görög hajózási történelmet mutatja be.

 

Természetesen ezen kívül is van itt még bőven mit megnézni, de egy napba ennyi fér bele. 

De az utunk tovább megy a Vasilikos félszigetre, ahol megannyi érdekes helyről lesz szó. 

 



2018-06-19  -  Mészáros András





Cimkék: