Miért éppen Kefalónia - I.rész



 

A görög Jón szigetcsoport egyikét, Kefalóniát járjuk be.

Kefalonia a Jón-szigetek legnagyobb tagja a maga 781km2-es területével. A sziget meglehetősen zöld, ahol igencsak burjánzik a természet, ami annak köszönhető, hogy viszonylag későn érte el a turizmus szele. Talán Coreli kapitány Mandolinja című regénye és filmje volt az, emely elindította a népszerűsége útján.

A történeleme, a növény és állatvilága szinte azonos a szomszédos szigetével Zakynthossal, amiről itt olvashattok bővebben. :https://hegyeim.hu//magazin/kirandulas/2018/06/zakynthos_-_a_fovaros_ahova_eloszor_teszed_a_labad

Itt él a görög tengerek leginkább veszélyeztetett állatfaja, a Barátfóka és az Álcsererepes teknős.

 

Argostoli


Fővárosa Argostoli, ami a sziget délnyugati nyúlványában található, mely a nagy Kefalónia öböl felé nyúlik. Természetesen rengeteg lehetőségünk van a fővárosban is megismerni a szigetet, pl. a néptörténeti múzeumok látogatásától a sétálóutcák bejárásáig.

 

Fotó:Takács Lujza

 

 

De ahová mindenképpen érdemes elmenni, az a félsziget északi csücske, ahol a Saint Theodore Lantern világítótornyot találjuk.

 

 

 

Ha már itt vagyunk az Argostoli öbölben, akkor ne hagyjuk ki a Lassiban található gyönyörű homokos strandot sem, a Costa Costa-t. Lassi viszonylag olcsó üdülőfalu, és ennek megfelelően eléggé is zsúfolt a nyári csúcsidőszakban.

 

 

 

Ugyancsak ezen a félszigeten kapott helyett a Platis Gialos beach is, amelynek a vad környezetben lévő homokos partja kiváló a pihenésre.

 

Fotó:Takács Lujza

 

 

Livathou síkság


Argostoli, és az Aenos-hegység déli árnyékában helyezkedik el a sziget legnagyobb síksága, a Livathou síkság, amelynek nagy része mezőgazdasági terület.

 

Fotó:Sándor Mónika

 

Robola bor

Az Aenos-hegység árnyékában, Valsamáta felé, a magasabb tengerszint feletti mészkőtalajok területein készítik a sziget nagy népszerűségének örvendő borát, a Robola fehér borokat. Itt találjuk a kefalóniai Robola termelőszövetkezetet is:Robola.gr

 

Agios Gerasimos kolostor

Agios Gerasimos Kefalónia védőszentje. A 16. században létrehozott zárda pedig a sziget legfontosabb zarándokhelye. A szent férfi 1554-ben alapított egy Női rendet, 1622-ben pedig boldoggá avatták őt. A zárda 1992-ben felszentelt új temploma pedig a Szent csontjait őrzi.

 

 

 

 

A síkság déli foka a Liakas cape, amely gyönyörű strandjával örvendezteti meg a kirándulót. Ezen a részen többnyire homokos, homokköves parttal találkozni, amit érdemes ugyan meglátogatni, de azért vannak ettől izgalmasabb partok is a sziget nyugati, illetve északi részénél.

 

Fotó: Takács Lujza

 

Fotó: Takács Lujza

 

Fotó: Takács Lujza

 

A Pessada beach egy homokos tengerpart, aminek vadságát a homokkő szirtje, és a partot tarkító sziklái adják.

 

Fotó: Takács Lujza

 

Az Avithos beach egy meglehetősen hosszan elterülő homokos part.

 

Fotó: Takács Lujza

 

A Kanali beach szintén ugyan az, amire azt mondom, hogy érdemes útba ejtenünk, de nem feltétlenül a legjobb választás itt eltölteni az időnk nagy részét.

 

 

 

 

Paliki-félsziget

Az Argostoli öböl nyugati partán található a hatalmas kiterjedésű félsziget, a Paliki-félsziget. Az öböl északi részén átvezető út, közel a tengerszint magasságában fut. Áttérve a félszigetre, teljesen más aspektusából láthatjuk a sziget törzsét.

Itt található az Argostolival is vetekedhető város, Lixouri.

 

Fotó:Tatai Györgyi

 

Aki idejön, az nem a nagyváros miatt teszi azt, hanem az itt található különleges strandokért. Itt már valóban érdemes akár napokat is időzni, hiszen itt található a gyönyörű, fehér köves Petani beach is, aminek a vize hatalmas hullámokkal csapdossa partot. Sokak szerint szebb, mint a híres Myrthos beach.

 

Fotó:Takács Lújza

 

 

 

 

Ha meguntuk az apró köves partot, akkor utazzunk le a félsziget déli részére, ahol a különös vöröshomokos partot, a Xí beach-et találjuk.

 

 

 

Ha már ezen a környéken vagyunk, akkor a Kounopetra beach-et se hagyjuk ki.

 

Fotó:Takács Lújza

 



2019-07-11  -  Mészáros András





Cimkék: