A pilisi mészégetőkről szóló videó söpör a Youtubon



A videót 2014-ben töltötték fel, amit valamikor a 90-es években vehettek fel. Nem tudni, hogy miért, de valamiért felkapta a videómegosztó csatorna, és eddig több 10 ezer emberhez jutott el a videó az utóbbi hetekben.

A videóban részletes betekintést nyerhetünk a Pilisszántóban lefejtett mészkő égetéséről, amelyet egy több száz éves hagyományú módszerrel égetnek ki. Ehhez fát használnak, amivel közel 1000 C°-ra hevítik a földbe épített kemencét. Ezáltal a mészkő szén-dioxidra és kalcium-oxidra esik szét.

CaCo3 ->CO2  = CaO

Az égetés során 1 kg kőből kb. 0,5 kg mész lesz. Ezután a meszet vízzel oltják be, ami kalcium-hidroxiddá (oltott mész) alakul. Felhasználásakor az oltott mész később a levegő szén-dioxidját megköti, és visszaalakul kalcium-karbonáttá, olyan kemény mészkővé, mint amilyen az égetés előtt volt.

 

 

A videóban azt a fajta mesterséget láthatjuk, ami mára már szinte teljesen kihalt, nyomait pedig már csak a túraösvények megállópontjain fedezhetjük fel. Ilyen a pilisszántói Mészégetők Kútja emlékhely, amelytől kellemes turistaút vezet fel a Pilis kapujához, a Pilis keresztjéhez, tovább haladva pedig a hegy csúcsán álló Boldog Özséb-kilátóhoz is.

A videót maga a település volt polgármestere, Szőnyi József készítette, aki egykor maga is mészégető volt, tiszteletet adva a mészégető elődeinek, a szakmának, és emléket hagyva ezzel az utókor számára.



2020-02-03  -  Mészáros András





Cimkék: