A Zemplén nyugati vonala – A Borsó-hegyA Zemplén egyik nyugati csúcsára, a Borsó-hegyre túrázunk fel, ahol az érdekes sziklaképződmények mellett, a KFOR AN-26 légikatasztrófa emlékművét is találjuk.

 

 

A túránkat Hejce településénél kezdjük, a Szerencs-patak melletti pihenőnél, a kis bolttal szemben lévő  Piros-négyzet jelölésű úton. Innen még egy darabig mehetünk autóval is, hiszen az út első egyharmada egy szekérúton vezet, bár a rossz minősége miatt, gyalog gyorsabb a haladás. 

 

 

 

 

 

Kb. 4,5 km megtétele után elérkezünk a leágazáshoz, amely a Fehérkúti erdészház előtt található.

 

 

Innentől elhagyjuk a szekérutat, és folytatjuk tovább utunkat a  piros-vonal jelzésen, a légikatasztrófa emlékművének az irányába, immáron a sűrű erdőben.  

 

 

Az utunk innentől kezdve már meredeken felfelé tart.

 

 

 

Elsétálunk a  Nagy-Mocsaras(Fekete-kő) mellett is.

 

 

Majd megérkezünk a Sólyom-kőhöz, amit jól körbejárunk, majd pedig a  piros-háromszög jelzésen fel is megyünk a tetejére, ahonnan jó kilátásunk a lesz a Zemplén nyugati felére.

 

 

 

 

 

A sziklatömb jobb oldalán lévő meredek úton megyünk fel a tetejére, ahonnan kiválóan látszik a szemben lévő Gergely-hegy 765 méteres csúcsa is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ettől a kitekintőponttól láthatóan nicns messze már a túránk célpontja, a Borsó-hegy csúcsa sem(A kép bal oldala).

 

 

Visszatérünk a  piros-vonal jelzésre, és folytatjuk tovább az utunkat.

 

 

Később rátérünk az  emlékmű jelzésre, amely mindjárt a KFOR AN-26 légikatasztrófa emlékművéhez vezet minket.

 

 

 

Az emlékmű a KFOR missziójából, a Koszovóból hazatérő szlovák békefenntartó katonáknak állít emléket, akik az AN-26-os gépén ültek. A repülőgéppel, helyi idő szerint kb. 20.39-kor veszítette el a kapcsolatot a légiirányítás. A repülőgép a lezuhanásakor kb. 20 km-re volt már csak a kassai úticéljától. Sajnos csak egy ember élte túl, a mai napig is tisztázatlan körülményű katasztrófát.

 

 

Az emlékműtől egy jelöletlen ösvényen még néhány 100 métert sétálunk, míg kérünk egy tisztásra, ahonnan a Zemplén északi részére nyerhetünk kitekintést.

 

 2019-11-04  -  Mészáros András

Cimkék:Túra adatok:

Helység: Borsó-hegy (KFOR emlékmű) (Oda-vissza)
Nehézség: 3
Magasság: 702 m
Menetidő: 5 óra

Helység: Borsó - hegy Sólyom-kő
Nehézség: 3
Magasság: 683 m
Menetidő: 2 óra

      GPX térképfájl letöltése