A messzeségben tündöklő fehér óriás - A Fehér-kövek



A Vigyázó-hegység lábánál, és a Rekiceli vízesés fölött található Fehér-kövek mészkő csodáját látogatjuk meg.

 

 

A Vigyázó-hegységben található Fehér-kövek a vidék gyémántjainak számítanak, hiszen rendkívűl jó kontrasztot emel a hófehér sziklatömbökből kimagasodó fenyőerdők élénk zöld színe, melyek sok-sok kilométerről is sugározzák bájukat. 

 

 

 

A Fehér-kövek turistaútja közvetlenül a Vigyázó csúcsára tartó meredek hegyfal mellett található, a Pádsiról, és a Vigyázó menedékház felől érkező túristaút kereszteződésénél. 

 

 

 

 

Vigyázó csúcsáról nézve egyben pompázik a körülötte lévő látvnyásosságok csodáival. 

 

 

Ide nem az erejét jön próbára tenni az ember, mint pl. a Vigyázó csúcsára, hogy aztán onnan madárként lássa be a vidéket, hanem azért mert egyszerűen csak gyönyörű. A Sziklaszirtjein futó veszélyes turistaút nem mindennapi élménye miatt, a kalandozó, és vakmerő turisták kedvence is ez a hely, ahonnan a kilátás mesebeli.

 

 

 

 

 

 

A turistaút kereszteződéstől induló körűtnak a bejárása mindössze csak 4 órát vesz igénybe, ami rendkívűl gyorsan elrepül. Érkezhetünk ide Havasrekettyéről is a  jelzésen , de ez az útvonal sem rövidebb, ha meg akarjuk nézni az érdekes látványosságokat.

 

 

 

 

 

A Fehér-kövek turistaútjáról láthatjuk Kis-havasnál futó  jelzésű turistaútvonalat is, amely Pádisról érkezik, illetve a háttérben megbúvó Mikó-havas lánkáját, valamint balra a Néma-havas lapos tetejét is.

 

 

 

 

Havasrekettyéről indulva a Rekiceli-vízesés látványa már a túra elejénél magasra teszi a lécet, ami később sem a Fehér-Kövek, sem pedig a Visszhangos-kő csodálatos kőszikláinak a látványánál nem rezeg meg. Olyan földi paradicsom ez, ahová az ember újra és újra visszavágyik. 

 

 

Számos turistalátványosság van még a környéken, amik elérhető távolságban vannak. Ezek barlangok, hegyi kilátópontok, vagy éppen egy sziklás átjáró.

A gyakorlott turisták nem csak a karnyújtásnyira lévő látványosságokat kereshetik fel itt, hanem a messzebb lévő turistaparadicsomokat is elérhetik, mint pl.: Pádist, vagy Biharfüredet. Ők számos látványosságokkal találkozhatnak az útjuk során, hiszen minél bentebb merészkedünk a Bihar-hegység magas csúcsai közé, annál inkább megnyílik előttünk ez a vidék. 

Tehát mindenkinek érdemes idelátogatnia, és pár napot eltöltenie itt.

 



2019-10-29  -  Mészáros András





Cimkék:



Túra adatok:

Helység: Fehér-kövek
Nehézség: 6
Magasság: 1490 m
Menetidő: 4 óra