Az osztrákok Smaragdja



 

A tó amennyire pici, annyira híres, hiszen a NatGeo fotópályázaton egy 3. helyzetes szereplést is elért, illetve számos ismert személy is ellátogatott már ide, e csoda hallattára.

Talán pont ez a kis ékszeresdoboz jelleg adja meg igazán a tónak a hangulatát, és az, hogy elrejtőzik a nagyközönség elől, hiszen gyönyörű, égig érő fenyőerdő veszi körül.

 

 

Ebben a fenyőerdőben ott van maga a csoda, a természet ezen kincse, a tó smaragdzöld vizével együtt.

 

 

A tavat Tragöß, Oberort településéről tudjuk megközelíteni. A parkólóban letudjuk tenni az autót, hogy aztán már gyalogszerrel az égig érő fenyők felé vegyük az irányt.

 

 

Még a híres Hollywoodi Ashton Kutcher is ellátogatott ide, ahonnan csodálkozva postolta a facebookra a tó gyönyörű panorámáját.

 

 

A tó egy mély völgyben terül el, a Pribitz-hegység 1579 méter magas lábánál, amely így összességében valóban egy mesebeli helynek számít.

 

 

A fenyőerdő, amiben a turistaút vezet gyönyörű, és alig várjuk már, hogy megérkezzünk a tóhoz.

 

 

 

 

Amikor odaérünk a tóhoz még az eső is elered, de a nap tovább süt, és mintha csak egy távoli paradicsomba repülnénk el, mikor meglátjuk a tónak e kivételes panorámáját.

 

 

Egyszerűen gyönyörű! Nem tudjuk, hogy mit mondjuk, de igazából e látávány után már nem is lehet érdekes. A kis lócákat is a tó smaragdzöld vize lepi el.

 

 

Körülöttünk vadkacsák úszkálnak, akik már jól láthatóan megszokták az ember jelenlétét. Béke, és a szeretet árad a tóból, az állatok közvetlenek, minta a mennyországba érkeztünk volna.

 

 

A tónak a vize kristálytiszta, amelyet nem sokkal ezelőtt még a búvárok sokasága lepett el, egészen addig, míg be nem tiltották a búvárkodást benne.

 

 

 

 

A tavat egy szerény ösvényen körbe lehet járni, ami most szerencsére éppen járható, de ez nem mindig van így, hiszen olykor a nagy vízmennyiség miatt, víz alá kerül az út is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Érdemes legalább egy fél napot szánni erre a vidékre.

 

 

 

De akár több napra is maradhatunk, hiszen a környék a túralehetőségek tucatjait biztosítja, mint pl.: Marienklamm szurdok.



2019-06-28  -  Mészáros András





Cimkék:



Túra adatok:

Helység: Grüner See tókerülss
Nehézség: 2
Magasság: 789 m
Menetidő: 2 óra

      GPX térképfájl letöltése