A leggyorsabban három országon átA hármashatárkövet a trianoni döntés után, 1922-ben állították fel, közvetlenül a három szomszédos ország találkozásánál, melynek a magyar oldala Felsőszölnökön található, amit csak turistaútról lehet elérni. Ausztriából, és Szlovéniából ugyan egy 1,5-2 km-es erdei út vezet fel ide, de gépjárművel tilos a behajtás.

 

 

Így hát mélyen erdőben eldugva találhatjuk ezt a 2,15 méter magas, csonka gúla alakú beton emelvényt. A gúla három oldalán a határországok címere, és a trianoni szerződés dátuma látható. A trianoni szerződéshez köthető szöveget olvasva igazságtalanságot érzünk, és azt gondoljuk magunkban, hogy jobb lett volna el sem elolvasni.

 

 

 

 

 

A hármashatárkő egy nagyobb pihenő, ahol mind a 3 országnak van sajátja. Érdekes, ahogy a 3 náció különfajta jegyei megjelennek ezekben az építményekben.

 

 

 

 

Csodálattal, és örömmel tölt el, hogy a magyar oldalon van a legtöbb turistajelölés és informálás, ahol egy hatalmas térkép is tájékoztat minket az itt fellelhető túralehetőségekről.

 

 

Ilyen részletes tájékoztatás a többi két ország mezsgyéjén nem látunk.

 

 

Igy a trianoni szívfájdalom után mégis büszkeséggel hagyjuk el a hármashatárkövet.

 2019-05-29  -  Mészáros András

Cimkék: