A barlangok szorosa - Cutilor szoros



 

A Királyerdő, közép-kelet Európa egyik legkarsztosabb hegysége, ahol a sziklás hegységek, vízkeletek, víztározók, és barlangok tömkelege mellett, a szurdokaival is elkápráztatja az odalátogatót.

Megközelítése Belényes felől, vagy akár északról, a Királyhágó irányából lehetséges. Egészen Biharrósáig kell elmennünk a 764-es úton. A főtéren az út balra ágazik le, amely egyrészt elvezet a Farcu Kristálybarlangoz, másrészt pedig, egy másik elágazás mellékútjáról a Cutilor szoroshoz. Nagyon kell figyelni, hiszen a szűk kanyargó utcákban nem egyszerű észrevenni a járatot, ami bevezet minket a szorosba.

 

Cutilor szoros


 

A szorost a település északi részén találjuk, ahol a  jelzés mellett indul a turistaút. A szegélyező sziklák magassága 60-100 méteres, amely a közel 2 km-es hosszúságával kápráztatja el a túrázót.

A bevezető út jól titkolja, hogy mögötte van a szoros, hiszen a házak mellett kell besétálni, de szerencsére a leágazásnál van egy turista útbaigazító tábla is, amit szemfülesen figyelni kell érkezéskor.

 

 

Egy kimosott patakmeder mentén, egy kis mellékút szerűn indulunk be a szoros bejáratához, és néhány méter megtétele után már ott is vagyunk a szájában. Én motorral menten, hisz nem tudtam pontosan hol is kezdődik az út, de szerencsére nem kellett sokat mennem.

 

 

 

Ahogy egyre beljebb érünk, úgy leszünk egyre mélyebben is a sziklák között.

 

 

 

Tavasszal, illetve esős időben egy kis patak is kíséri az utunkat, nem úgy, mint most szárazságkor.

 

 

 

A körülölelő sziklafalak tövében hasadékokat látni, amik jellemzően az itt lévő barlangok bejáratai. Itt van mindjárt az Éneklő barlang, amely a szoros baloldali falában található és 162 m hosszú. Az első 5 méter után rögtön egy szakadék jön, úgyhogy csak óvatosan.

 

 

De itt, a szorosban találjuk még pl. a Denevérek barlangját, a Tehenek barlangját és a Hideg barlangot is. Sorra érkezük el a különböző barlangokhoz. Sokukat az aljnövényzettől észre sem vesszük, így ha nem figyelünk, simán elsétálhatunk mellette.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kiérünk a szorosból, és egy nagyobb dombot látunk magunk előtt, ahol tulajdonképpen vége is turistaútnak. Egy csapást látunk még magunk előtt, amin kíváncsiságból elindulunk. Ez az út felfelé vezet, ki a völgyi részből.

 

 

 

 

Elérkezek egy forráshoz is, ahol egy ajtó mögötti víznyerőből tudunk inni is.

 

 

 

A forrás után már egy szekérúttal is találkozni. Innen már nem megyek tovább. Elindulok vissza, a turistaút, és az én utam kiindulópontjára. 



2019-02-08  -  Mészáros András





Cimkék:



Túra adatok:

Helység: Cutilor szoros
Nehézség: 3
Magasság: 450 m
Menetidő: 3 óra

      GPX térképfájl letöltése