A hegy, amelyről már Bihari havasokban is látni, hogy merre van Pádis



 

A Mócok temploma Pádis egyik legelérhetőbb turistalátványosságai közé tartozik. A turista pihenőktől csupán csak néhány 100 méterre található.

 

 

De nem csak a közelség az, ami miatt sokan választják ezt a látványosságot, hanem mert a maga 1476 méteres magas csúcsáról igen jól beláthatjuk a vidéket.

Innen szép kilátásunk van a közvetlen előttünk elterülő fennsíkra és a Kék-Magurára is. Távolabb pedig a Varasó-havast és a Horgas-havast is láthatjuk, ha pedig a messzeségbe nézünk dél felé, akkor láthatjuk a Nagy-Bihar-csúcs 1849 méteres magasságú csúcsát is.

 

Pásis fennsík

 

A Kék-Magura és a Pádis fennsík

 

A Mócok temploma egy nagyszerű tájékozódási pont is egyben, hiszen az előbb említett helyekről is látni ezt a csúcsot.

 

A Mócok temploma a Kék-Magura lábáról fotózva

 

Elsőbbikre nem tűnik nehéznek megmászni ez a csúcsot, de csak elsőbbikre. Ha az utunkat toronyirányt vesszük, és mondjuk az északi részén akarunk felkapaszkodni, akkor hamar rájövünk, hogy nem biztos, hogy ez a legmegfelelőbb útvonal.

 

 

Lentről nem tűnik ez nagyon meredeknek, de úgy a hegynek a közepétől már más a helyzet. Ezért inkább kicsit megkerüljük. Felfelé haladva kb. minden 10. méteren megállunk pihenni, ugyanis hamar kiveszi belőlünk az erőt a meredek emelkedő.

 

 

Méterről-méterre haladva, ahogy egyre feljebb jutunk, úgy tárul elénk a Szigethegység lenyűgöző látványa.

 

 

A csúcsnak a sziklás mivolta megszínezi ezt a hegyet.

 

 

 

Felérve már látjuk, hogy hol lett volna a legjobb feljönni, de a látvány miatt cseppet sem bánkódunk.

 

 

Percekig csak gyönyörködünk a látványban, hiszen van okunk rá.

 

 

Bemegyünk a csúcs tetején található kis kápolnába, aminek a tetejére fáradságos munkával egy nagy keresztet emeltek. Állítólag a mai napig tartatnak itt misét.

 

 

 

 

A Kápolnát 2006-ban építették teljesen újjá.

A hegy nevét illetően sok legenda kering. Talán a leghihetőbb az, hogy egyszer egy nagy vihar, valahol a közelben felkapott a levegőbe egy dolga után igyekvő Mócot, szekerestül, mindenestül együtt, akit majd itt tett le, ezen a helyen. És mivel túlélte a vihart, hálából építette ide ezt a kis kegyhelyet.

 

Innen a csúcsról úgy tűnik, hogy ez Pádis legmagasabb pontja, pedig nem az. Az ugyanis a velünk szemben álló Kék-Magura.

 

 

Érdemes ide korán jönni, és megnézni a napfelkeltét, egy kis időt eltölteni itt, nézelődni, merengeni a tájba. Ez akár még a reggeli előtt is belefér.

 



2018-12-14  -  Mészáros András





Cimkék:



Túra adatok:

Helység: Pádis - Mócok temploma
Nehézség: 5
Magasság: 1476 m
Menetidő: 1 óra

      GPX térképfájl letöltése