Miért éppen Kefalónia – Északi részKefalónia északi része talán a legvadregényesebb, és a történelmi értékek szempontjából a legmegőrzöttebb, hiszen ezt a részt érte legkevésbé az 1953-as nagy földrengés.

 

Myrtos beach

A sziget nyugati oldalán az észak felé haladó műút a meredek sziklában kígyózik, ahol érinti a sziget legnépszerűbb partját is, a Myrtos beach-et. A műútról így kiváló panorámánk vetül a fehér kavicsos partjára, amit sziget arcaként reklámoznak.

 

 

 

 

 

Ha lemegyünk a partjára már nem olyan széles, és gazdag a panorámánk, így egy picit csalódottak is lehetünk emiatt, de csak addig, míg bele nem megyünk a kristálytiszta vizébe.

 

 

 

 

Tovább fokozza az izgalmunkat az, mikor felfedezzük a part öblében megbúvó Myrtos-barlangot.

 

 

 

Assos

Már a Myrtos-beach kilátópontjáról is láthatjuk Assos zöldellő félszigetét, ami azon nyomban magával ragadja az embert.

 

 

Az északi útról csupán csak néhány kilométert kell megtennünk, hogy elérjük Assos kis falucskáját, amely egy elragadó természetes kikötővel is büszkélkedhet, a jó strandja, és a hagyományos építészeti szerkezete mellett.

 

 

 

 

A nagyobbik strand mellett van egy kisebb part is, ami egy picit nyugodtabb hangulatú, így érdemes azt is kipróbálni. 

 

 

A félsziget másik felében egy velencei erődnek a romjait találjuk, amely egykor a szigetet védte a törökök és a kalózok ellen. Ide csak egy kis ösvényen keresztül tudunk bejutni.

 

Dafnoudi

Az északi fok felé vezető nyugati út egyre inkább a sziget szimmetria középpontja felé vezeti az embert, ahol elérjük Anitapata települését. Innen egy mellékút elvezet mininket a sziget északi öblei egyikének a vad partjára, a Dafnoudi-beach-re.

 

 

A hely különlegességét az adja, hogy csak gyalogosan lehet megközelíteni a partot, egy kellemes kis jegenyefenyős erdőnek az ösvényén keresztül.

 

 

Erre a 15 perces túrára kevesen vállalkoznak, így nagy tömeg híján, kellemesen, és nyugodtan élvezhetjük ennek az izgalmas partnak a vízét.

 

 

 

 

Fiskárdó

Sokak számára ez a sziget legérdekesebb városa, hiszen az 1953-as nagy földrengés kevésbé sújtotta ezt a területet, így igen sok építmény maradt fenn az utókor számára.

 

Fotó:Takács Lujza

 

Fotó:Takács Lujza

 

A gyönyörű kikötőjének hála nem csak a turistát csábítja ide a város, hanem  a jachtok sokaságát is, ami kicsit megdrágítja az életet a sziget ezen csücskében.

 

Fotó:Takács Lujza

 

De természetesen nem csak a jaktosok akik itt kikötnek, hanem azok a turisták is, akik  a hajókirándulások alkalmával érkeznek ide.

 

Fotó:Takács Lujza

 

Innen hajóval szintén el lehet látogatni a szigetcsoport többi területeire, többek között Itacha szigetére is.

Természetesen sok-sok oldalt lehetett volna még írni a szigetről, de nincs az az időmennyiség, amelybe a sziget minden áldásos értéke beleférne, így kérem, érjék be ennyivel. 2019-07-22  -  Mészáros András