Costa Brava – Tossa de Mar



 

Costa Brava


Spanyolország északkeleti részén, Girona tartományban találjuk Costa Brava-t, melynek jelentése: vad part. E név nem hazuttolja meg önmagát, hiszen ezen a sok apró öblös, és sziklás parton a természet igen csak nagy teret nyert magának. Ezen a katalán földön talált magának helyet Tossa de Mar is.

 

 

 

 

Tossa de Mar-ban mindenki megtalálja a magának valót. Ha homokos strandra vágyunk ott a 400 méter hosszú, kagyló formájú Platja Gran strand, ahonnan tökéletes a kilátás a várra.

 

 

 

 

 

 

 

 

Aki már egy kicsit vadabb strandra vágyik, annak ott a magas sziklák falai között megbúvó Platja des Codolar strand.

 

 

A városnéző emberek sem lustálkodhatnak itt, hiszen többek között itt van a gyönyörű Vila Vella óvárosa is, melynek a szűk utcáiban több vendéglátóhelységnél is megpihenhetünk.

 

 

 

 

Innen igen jó panorámánk van a város érdekes részire is.

 

 

 

Ha még jobb panorámát akarunk, akkor érdemes kimenni az Es Mirador kilátópontra is.

 

 

A part mentén kiépített turistautak pedig a túrázók számára nyújtanak megelégedést, és kiváló panorámát a vad partszakaszokra.

 

 

 

 

A terület rövid története.


A hely már a Neolitikumban is lakott lehetett. Kr.e. 4-1 században megjelentek az Ibériai telepesek, amiket később a rómaiak követtek. 415-ben Ataulf király vezetésével gótok telepedtek le, megalapították Gothalaniát (Katalónia). Később kiűzték a gótokat és Katalónia a Frank Birodalom részévé vált. 847-ben Szőrös Wilfred gróf felszabadítja a frank uralom alól, megalapítja a Barcelonai Grófságot. Később Katalónia egyesült Aragóniával, majd a Napóleon császár elleni függetlenségi háború idején Spanyolországgal. Ez 2017-ben tört meg, mikor is Katalónia autonómiát kapott.



2019-07-05  -  Mészáros András





Cimkék: