Isten hozott a Nudista strandon



Matala


Ha egy olyan helyre akarjuk tervezni a nyaralásunkat, ami megfelelő távolságban van a zajos turistaparadicsom forgatagával, de ugyanakkor mégis zajlik az élet, akkor Matalára kell, hogy jöjjünk.

A város a Mínoszi civilizáció idején Phaistos kikötőjeként, majd amikor Római kezekre került sziget, akkor pedig Gortyn kikötő városaként funkcionált. A mítosz szerint pedig itt ért partra Zeusz, és Europé hercegnő a nászéjszakájuk előtt.

Később a hely különleges aurája idecsábította a hippiket is, akik hírként adták tovább a dél-krétai öböl varázslatosságát, ami azóta mit sem változott. Napjainkban is rengeteg hippi érkezik ide, akik még a közeli barlangokat is elfoglalják.

 

 

Mindez sok nyomot hagyott a településen, amely csak gazdagítja annak a hangulatát, hiszen ha végigsétálunk az utcákon, akkor minket is elkap ez a hippi életérzés. Nem érzünk nagyravágyást, megfelelési kényszert, egyszerűen csak boldogak vagyunk, és még azt is el tudjuk most képzelni, hogy az itt lévő Nudista strandra is kimenjünk.

 

 

A város közvetlenül a part mellé épült, és a megemelkedett vízszintnek köszönhetően, több utcáról hirtelen a parton találhatjuk magunkat.

 

 

 

 

Lesétálva a partra, a gyönyörű hullámzó tenger mellett az éttermek garmadát találjuk.

 

 

Valóban van valami különleges itt. Nem tudom mi, de egyszerűen jól érzi itt magát az ember.

 

 

A part menti hatalmas homokfalban, pedig ember által kivájt barlangokat találhatunk, nem keveset.

 

 

A barlangok történetét homály fedi, de azt valószínűsítik, hogy temetkezési helyek lehettek több ezer évvel ezelőtt. Aztán sok száz év elteltével pedig emberek laktak bennük, a kivájt fekhelyek és ablakok nyomaiból ítélve.

 

 

Majd a 60-as években a békés település hírének a hatására, valóságos hippi kolóniák lepték el ezeket a barlangokat. Lakosság egy idő után nem nézte már őket jó szemmel, így csak katonai erővel tudták kilakoltatni őket a barlangból.

 

 

Szerencsére a hippik ma is érkeznek ide, magukkal hozva azt a pozitív életérzést, amely jellemzi őket, ami kivételes nyugodságot ad a helynek. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Red Sand Beach - Nudista strand


Ha már itt vagyunk, akkor adnunk kell a hippi életérzésnek is, és el kell mennünk a közeli strandra, a Red-Sand Beachre. Ez a part szerencsére megfelelően el van szigetelve, hiszen egy kisebb hegy túloldalán találjuk, ahová eljutni egy 25 perces turistaúton tudunk csak. A turistaút bejárata előtt a nagyobb barlangokban tényleg lehet hippiket látni.

 

 

 

Egyre feljebb mászunk a hegyen, ahol egyre csak szebb panoráma vetül vissza Matalára.

 

 

Egyre izgalmasabb és érdekesebb ez út, de akkor esik csak le az állunk, mikor felérünk a hegy tetejére, és megpillantjuk a valóban vörös homokos partját a tengernek.

 

 

Egy jó darabig csak nézegetjük, aztán elindulunk lefelé, hogy közelebbről is megnézzük.

 

 

Leérve haljuk, hogy a háttérbe valami hippi zene szól, egy tábla pedig üdvözöl, hogy Isten hozott a Nudista strandon.

 

 

Mi nem öltöztünk le, de ez nem zavarta őket. Végül is ha hippik, akkor ezen sem kell, hogy fennakadjanak.

 

 

Azért pár embert látunk meztelenül, de azok inkább a strand túloldalán voltak. A hangultaról egy baráátságos koktélbár is gondoskodott. 

 

 

 

Nagyon élveztük az ittlétet, amit a lemenő nap fénye aranyozott be, míg végül a sötétben botorkáltunk vissza a kocsihoz.

 

 

 

Kommos beach


Ha már itt járunk Matalán, akkor meg kell néznünk a Kommos beach végtelenül hosszú homokos partját is. Igen nagy hullámok vannak itt, ahol a háttérben megbújó sziget nyugati hegyeit látni.

 

 

 

 

 

Aki Krétára jön, az nem hagyhatja ki ezeket a helyeket.

 



2019-03-07  -  Mészáros András





Cimkék: