A tó, amelyet feneketlennek hittek



Agios Nikolaos


 

Agios Nikolaos a Lassithi-fennsík északi határában helyezkedik el, amely mondhatni a régió központja. A város talán  legszebb része a Malampéli öböl köré épített csodálatos kikötő.

 

 

A hatalmas kikötő fontos kereskedelmi csomópontja volt a városnak és a szigetnek, amit a kalózok sem kíméltek. Sajnos a világháború erre a területre is elért, és hagyott nyomot a városon, de ez nem akadályozta meg abban, hogy a turisták által látogatott népszerű és gazdag településsé váljon. Agios Nikolaos az elsők között volt azon városok között, amiket turista tömeg robbanásszerűen ellepett. Köszönhette ezt főként a kiváló elhelyezkedésének és természeti látványosságainak.

 

 

 

 

 

Hosszú percekig gyönyörködhetünk az öbölt körbevevő hegységekben, a part menti sétányban, illetve a végtelen tengerben.

 

 

 

 

A csodálatos kikötő mellett hangulatos kis utcák gondoskodnak a turisták idecsábításáért.

 

 

Voulismeni-tó


A Város központjában egy csodás tó díszeleg, amelyet sokáig feneketlennek hittek. Nem alaptalanul, ugyanis 64 méter mély, ahhoz képest, hogy csak 140 méter az átmérője.

 

 

Úgy tartják, hogy a tóban maga Athéné Istennő is megmártózott.

 

 

A tó egyik felét éttermek lepték el, de csak azért, mert a másik felén egy hatalmas sziklafal húzódik, amin fölébe is tudunk emelkedni a tónak, hogy meg szebb panorámában láthassuk.

 

 

 

 

 

A tó egy csatornán keresztül össze van kötve az öböllel, amit még a törökök építettek ki a megszállásuk alatt.

 

 

Nem csak a város látványában gyönyörködhetünk, hanem lehetőségünk van kulturális és történelmi programokon is részt venni. Található itt ugyanis egy Néprajzi múzeum, ahol pl. láthatunk képeket, hogyan nézett ki a város a turista korszak előtti időkben.

Van lehetőségünk elmenni a történeti múzeumba is, amelynek több terme van, kronológiai sorrend szerint berendezve, kezdve a Mínoszi civilizációtól.



2019-03-14  -  Mészáros András





Cimkék: