A levegőben lebegő – Meteorák



Pindosz-hegység - Meteorák


A levegőben lebegő, a görög Meteóra szó jelentése, amely itt, a Pindosz-hegységben található magas sziklatömbökre utal.

 

 

A Pindosz-hegység Görögország legnagyobb hegyláncolata, ami a Dinári-hegységhez csatlakozik, legnagyobb tömegében pedig kréta kori mészkő alkotja.

A Meteorák a Pineios-folyó völgye felett magasodnak keleti oldalról. Az égbenyúló szikláin több kilátópont is található, ahonnan igen impozáns panorámánk lehet a völgyre és a folyójára, illetve a messzeségben elterülő tájegységekre. 

 

 

 

A csipkés, gigantikus tornyú sziklák 100-150m magasak, melyek tetejére kolostorokat építettek. Összesen 24 bizánci kolostor található erre, melyből manapság már csak 5-öt használnak a szerzetesek. Rengeteg szerzetes és remete jött ide, és szentelte az életét Istennek és ennek az életnek.

 

 

 

 

 

 

A hegység természeti adottsága, és a hely vallási elkötelezettsége miatt, turisták milliói érkeznek, zarándokolnak ide, amihez adott a kiváló minőségű út is.

 

 

 

 

A kolostorok valódi építészeti csodák, amelyek bizonyítják, hogy milyen hatalmas dolgokra képes az ember. A sok égbenyúló sziklatömbön minden négyzetmétert kihasználtak.

 

 

 

 

 

 

Megfelelő távolságból nem értjük, hogyan is tudtunk felmenni a tetejükre, de közelebb érve látjuk, hogy jól ki van az találva, egy meredek lépcső folyosón keresztül. Az is igaz, hogy ezeket a kolostorokat 1920-ig csak létrákon lehetett megközelíteni.  

 

 

A kolostorok belépőjegy megvétele után látogathatóak, de aki csak a természeti látványosságokért érkezik, annak nem kell fizetnie.

 

 

A Kolostorba a nők, csak térdtől lejjebb érő szoknyába, vagy nadrágba mehetnek be. Ha esetleg valaki nem így érkezett, nem gond, hiszen biztosítanak számukra megfelelő, illő ruházatot.

 

 

A kolostorok többsége már több, mit 600 éve itt áll, melyeket folyamatosan bővítenek, karbantartanak. Az építési anyagot, élelmet drótkötélpályákon keresztül szállítják fel.

 

 

 

 

Ezekből a hatalmas hordókból látszik, hogy nem vetették meg az italt a szerzetesek sem. 

 

 

A Meteorákon álló kolostorok már a középkortól kezdve védve voltak a nagyvilág zajától, és az esetleges támadásoktól.

 

 

 

 

 

Erre a túrára egy nap elegendő, főleg akkor, ha gyönyörködni akarunk a természeti kincsekben.

 

 

 

 

 

Ha szervezet program keretein belül érkezünk, akkor még a kolostorok látogatása előtt beviszik az embert egy kegytárgy készítő műhelybe és kiállító terembe, a Zindros Icons-ba, ahol a több ezer kézműves termék közül válogathatunk. Érdekessége, hogy többnyire magyarok dolgoznak benne. Ez sok időt elvesz, így az itt lévő természeti kincsek megcsodálására igen kevés idő jut.

 

 

 



2019-02-27  -  Mészáros András





Cimkék: